Wat je moet weten over duurzame mobiliteit
Vervoer en verplaatsingen veroorzaken 23% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Dat percentage moet lager! In dit artikel leggen we uit wat duurzame mobiliteit is en delen we voorbeelden en tips.
Wat is duurzame mobiliteit?
Met duurzame mobiliteit bedoelen we een toekomstbestendige manier van vervoer, waarbij onze verplaatsingen geen invloed hebben op het milieu en steeds minder CO2-uitstoot veroorzaken.
Verplaatsingen zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. We moeten naar het werk en naar de supermarkt, gaan op visite bij vrienden en familie en gaan op vakantie naar verre landen. Hiervoor gebruiken we auto’s, bussen, vliegtuigen, fietsen en andere vormen van vervoer.
Veel van deze verplaatsingen hebben de nodige CO2-uitstoot tot gevolg. Door de verbranding van fossiele brandstoffen en de productie van voertuigen, maar ook door randzaken rondom vervoer zoals het vervaardigen van wegen en het onderhoud hiervan.
Waarom is dit zo belangrijk?
De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om de CO2-uitstoot in Nederland in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. De Europese Unie wil in 2050 60% minder uitstoot door transport.
En dat terwijl vervoer juist een steeds grotere rol speelt…
- Vliegverkeer van en naar Nederland is met 200% toegenomen ten opzichte van de jaren 80 (bron).
- Het aantal personenauto’s in Nederland is de afgelopen 20 jaar met 32% toegenomen (bron).
- Het gemiddelde aantal reiskilometers per persoon is tussen 1985 en 2010 met 40% toegenomen (bron).
Met alle gevolgen voor het milieu van dien…
- Mobiliteit is sinds 2017 de grootste bron van CO2-uitstoot (bron).
- Mobiliteit is verantwoordelijk voor 23% van de totale CO2-uitstoot in Nederland (bron).
Om onze mobiliteit niet te beperken, zullen we grote veranderingen moeten maken aan het verkeer-en vervoersysteem in Nederland.
Bekende voorbeelden van mobiele duurzaamheid
Mobiele duurzaamheid kan op veel verschillende manieren bereikt worden. Veel initiatieven kunnen rekenen op steun van de overheid, wat het een interessant gebied maakt voor ondernemers. We delen enkele populaire voorbeelden.
1. Elektrisch rijden
Elektrisch rijden heeft de toekomst. Een elektrisch autoleven stoot tot drie keer minder CO2 uit en kan rekenen op vele zakelijke voordelen.
2. Carpoolen
Carpoolen is van alle tijden. Vroeger vooral vanwege financiële voordelen, tegenwoordig vanwege de voordelen voor het milieu. Een hedendaags voorbeeld is BlaBlaCar: een online marktplaats dat bestuurders en passagiers aan elkaar koppelt om samen te carpoolen.
3. Deelauto’s
Auto’s staan zo’n 90% van de tijd stil. Hierdoor rijst de vraag hoe belangrijk het is dat we allemaal een eigen auto bezitten? Een platform als SnappCar maakt het mogelijk om je eigen auto te delen wanneer je hem zelf niet nodig hebt. Bedrijven als GreenWheels en Car2Go bieden elektrische deelauto’s aan om te gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Je betaalt dan per rit.
Manieren om mobiliteit te verduurzamen
Zowel voor particulieren als bedrijven zijn er mogelijkheden om te helpen bij de verduurzaming van mobiliteit. We delen enkele tips.
1. Vermijden en verminderen
Voorkomen is beter dan genezen. Door minder te verplaatsen en onnodige verplaatsingen te vermijden, dragen we allemaal bij aan een lagere CO2-uitstoot. Thuiswerken, online vergaderen en boodschappen laten bezorgen zijn enkele moderne oplossingen.
2. Vervoer delen
Door vervoer te delen, zijn er minder voertuigen op de weg en wordt de gezamenlijke CO2-uitstoot verlaagd. Carpoolen, deelauto’s en gebruikmaken van het openbaar vervoer zijn goede oplossingen.
3. Schonere alternatieven
Sommige vervoersmiddelen stoten meer uit dan anderen. Laat de auto staan en pak wat vaker de fiets of de benenwagen. Toe aan een nieuwe auto? Ga voor een elektrische. En op vakantie hoeft echt niet altijd met het vliegtuig. Een vakantie in eigen land of met de trein zijn prima alternatieven!
4. Duurzaam vervoer stimuleren
Als werkgever kun je duurzaam vervoer stimuleren bij je medewerkers. Bijvoorbeeld door een OV-abonnement te betalen of een financiële vergoeding voor groen vervoer. Vanuit de overheid wordt elektrisch rijden gestimuleerd door middel van een subsidieregeling.
5. Uitstoot compenseren
Veel vervoersaanbieders bieden de mogelijkheid om (door middel van betaling) je CO2-uitstoot te compenseren. KLM heeft bijvoorbeeld een Fly CO2ZERO-programma waarmee ze aangetaste veeteeltgrond met nieuwe tropische bossen beplanten.
Duurzaamheid stimuleren
Mobiliteit is een belangrijk onderdeel in de reis naar een duurzame wereld. Maar je kunt nog veel meer doen! Wil je als bedrijf een stap maken in duurzaam ondernemerschap? Begin dan met het opstellen van een CO2-footprint. Of neem contact met ons op voor meer informatie en mogelijkheden!