De 11 grootste voordelen van zakelijk elektrisch rijden

De 11 grootste voordelen van zakelijk elektrisch rijden

We gaan geleidelijk over naar een nieuwe manier van vervoeren: door middel van elektrische auto’s! Er zitten veel voordelen aan elektrische rijden, zowel financieel als milieu-gericht. Lees in dit artikel hoe dat zit.

Waarom elektrisch rijden?

Elektrische auto’s zijn schoner, stiller en stoten minder CO2 uit. Het is dus goed voor onze planeet én vermindert geluidsoverlast. Er zijn tegenwoordig volledig elektrische auto’s en hybride auto’s die zowel op fossiele brandstof als op elektriciteit rijden.

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. De fraai uitziende auto’s van onder andere Tesla spelen hier een grote rol in. Maar ook vanwege de voordelen die elektrisch rijden met zich meebrengt. De Nederlandse overheid wil volledig elektrisch rijden stimuleren en zet hier aantrekkelijke voordelen tegenover voor zowel particulieren als bedrijven.

zakelijk voordeel elektrisch rijden

Zakelijk voordeel van elektrisch rijden

Voor het milieu is elektrisch rijden dus de ideale oplossing, maar ook zakelijk biedt het veel winst. Hieronder leggen we je uit wat voor financiële voordelen het biedt en meer!

Financiële voordelen van elektrisch zakelijk rijden

1. Bespaar op brandstofkosten

Fossiele brandstof is kostbaar! Per 100 kilometer betaal je voor benzine gemiddeld €11,-. Dit is voor elektrisch rijden een stuk goedkoper. Voor diezelfde honderd kilometer betaal je gemiddeld slechts €3,50!

2. Bespaar op onderhoudskosten

Met een elektrische auto ben je minder geld kwijt aan regulier onderhoud. De auto bevat namelijk minder onderdelen die slijtagegevoelig zijn zoals de motor, het remsysteem of de transmissie.

De grootste slijtageonderdelen bij een elektrische auto zijn de banden en de remmen. Deze gaan doorgaans ook weer een stuk langer mee dan bij een brandstofauto, omdat je veel gebruik maakt van remmen op de elektromotor.

3. Geen wegenbelasting

Bij een lage CO2-uitstoot betaal je minder wegenbelasting. Dit betekent dat hybride auto’s maar de helft van het tarief betalen van een gewone auto, ook wel een half tarief genoemd. Volledig elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en hoeven daarom helemaal geen wegenbelasting te betalen.

4. Geen aanschafbelasting

De aanschafbelasting (BPM) wordt door de overheid berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto. Voor volledig elektrische auto’s betekent dit wederom dat je geen belasting hoeft te betalen. Hybride auto’s krijgen hiervoor een half tarief.

5. Lagere bijtelling

Wanneer je je zakelijke auto privé gebruikt, krijg je te maken met bijtelling. Er wordt een percentage van de cataloguswaarde van je auto opgeteld bij je inkomen en daarover betaal je belasting. Dit betekent voor hybride auto’s en benzine- en dieselauto’s een bijtelling van 22 procent. Voor volledig elektrische auto’s geldt een lagere bijtelling. Vanaf 2021 is dit 12% over de eerste € 40.000.

6. Belastingvoordeel

Als je investeert in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen, geeft de Milieu-Investeringsaftrek veel voordeel. Er wordt tot 36% afgetrokken van de investeringskosten bovenop de reguliere afschrijvingen. Dit geldt voor zowel voor de aanschaf als het onderhoud.

7. Lokale subsidies

Naast belastingvoordeel zijn er soms ook lokale subsidies voor de aanschaf van elektrische voertuigen en oplaadpunten. Een aantal zijn te vinden op Nederland Elektrisch, maar deze kunnen ook aangevraagd worden bij je gemeente of provincie.

Voordelen van elektrische auto's

Nog meer voordelen van zakelijk rijden

8. Beter imago

Elektrisch rijden is een mooie manier om te laten zien dat je als bedrijf geeft om duurzaamheid en het milieu. Zowel naar het bedrijfsleven als naar de consument. Maar liefst 76% van de consumenten vinden bedrijven sympathieker die een hoger maatschappelijk doel nastreven.

9. Klaar voor toekomstige wetgeving

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland gedaald zijn met 50% en in 2050 met 95%. Met een elektrische auto zit je voor de toekomst dus wel goed met je bedrijf. Als brandstofauto’s opeens niet meer mogen, hoef jij je nergens meer zorgen om te maken!

10. Geen last van milieuzones en venstertijden

Vanaf 2017 zijn er strengere regels gekomen over het gebruik van dieselauto’s rondom grote steden. Er worden in veel steden milieuzones gepland. Met een elektrische auto hoef je je ook hier geen zorgen over te maken. Nu niet en in de toekomst niet.

11. Stil rijden

Elektrische auto’s zijn vele malen stiller dan brandstof auto’s. Perfect voor je medewerkers om rustig (handsfree) te telefoneren tijdens het rijden. Of om juist even te genieten van de rust in het drukke bedrijfsleven!

zakelijk rijden elektrisch

De toekomst is elektrisch

Er kleven momenteel een hele hoop voordelen aan elektrisch rijden. Je helpt het milieu, straalt een aantrekkelijk groen imago uit en behaalt financiële zakelijke voordelen.

Wil jij ook groen gaan en deze duurzame look in je bedrijf door laten voeren? De Duurzame Adviseurs helpt je bij het verduurzamen van je bedrijf! Aarzel niet om contact op te nemen voor vragen of advies. Wij helpen je graag!

Auto van de zaak, welke kies jij?-Haar eigen Zaak!
Door

Auto van de zaak, welke kies jij?-Haar eigen Zaak!

op 19 Nov 2020

[…] tot drie keer goedkoper dan een auto op fossiele brandstof. Zo’n auto heeft nog meer financiële voordelen en je spaart ook nog het […]

Reactie plaatsen