Groener werken: 10 duurzame ideeën voor bedrijven

Groener werken: 10 duurzame ideeën voor bedrijven

Om een leefbare planeet achter te laten voor onze kleinkinderen, zullen we allemaal bewuster moeten leven en ondernemen. Mede door de voordelen van duurzaam ondernemen, kiezen steeds meer organisaties voor een duurzame aanpak. Op zoek naar praktische ideeën voor jouw bedrijf? Lees dan verder!

1. Groene stroom

Eén van de meest effectieve manieren om minder CO2-uitstoot te realiseren, is door over te stappen op groene stroom. Dat kan thuis, maar ook op je bedrijfslocatie. 

In het kort zijn er twee mogelijkheden:

 • Zelf opwekken – De bekendste en meest toegankelijke manier is door middel van zonnepanelen. Andere mogelijkheden zijn windmolens, biomassa en waterkracht opwekken.
 • Inkopen – Dit doe je bij energieleveranciers die groene stroom aanbieden. De Consumentenbond zocht uit wie de groenste energieleveranciers van Nederland zijn.

2. Bewust met elektrische apparaten en licht

Naast de juiste soort energie gebruiken, kun je ook zorgen dat je geen energie verspilt. Dat doe je door bewust en zuinig om te gaan met elektrische apparaten en licht. 

Eenvoudige praktische tips zijn:

 • Schakel computers en andere apparaten uit wanneer deze niet gebruikt worden. Zet schermen uit wanneer je deze tijdelijk niet gebruikt.
 • Gebruik stekkerblokken met een schakelaar. Zet ze aan het eind van de dag allemaal uit.
 • Kies bij vervanging van elektrische apparaten altijd voor een duurzame optie.
 • Vervang gloeilampen door duurzame LED-lampen.
 • Zet niet overal het licht aan, maar alleen op plaatsen waar daadwerkelijk gewerkt wordt. 
 • Gebruik sensoren in ruimtes waar mensen slechts kort zijn. 

3. Scheiden en recyclen

Faciliteer mogelijkheden om te scheiden en recyclen. Plaats bijvoorbeeld speciale afvalbakken voor papier en plastic. Een tip is om de bakken op verschillende plaatsen in het kantoor te plaatsen. Zo maak je het medewerkers makkelijk om te participeren.

4. Duurzame koffie en thee

Nederland is een echt koffieland. Op kantoor of in de bouw, het zwarte goedje is overal populair. In veel bedrijven wordt zoveel koffie gedronken dat een bewuste keuze een grote impact kan maken.

Zo is het bijvoorbeeld verstandig om filterkoffie te verkiezen boven espressokoffie (bron). 

koffie en co2

Omdat zuivel een veel grotere CO2-uitstoot met zich meebrengt, is het daarnaast verstandig om geen cappuccino of koffie verkeerd aan te bieden (bron). Bovendien een stuk gezonder!

 

Dranken en co2

 

Een laatste tip is om bekertjes van biologisch afbreekbaar materiaal in huis te halen voor gasten en medewerkers uit een eigen mok te laten drinken. 

5. Stimuleer fiets en OV

Hoewel thuiswerken steeds populairder wordt, zien veel bedrijven hun medewerkers toch graag op één locatie bij elkaar komen. Om deze mensen bij elkaar te krijgen, zullen zij zich wel moeten vervoeren. 

Lopend of met de fiets is het meest duurzaam en de brandstof auto is het meest schadelijk voor het milieu. Vraag je medewerkers daarom om met de fiets te komen of (bij langere afstanden) met het OV. Stimuleer dit door OV- of fiets abonnementen te verstrekken of het op een andere manier financieel aantrekkelijk te maken.

OV en co2

6. Verantwoord printen

Voor veel bedrijven is het nog een te grote stap om alle communicatie digitaal te laten verlopen. Toch is het een kleine moeite om wat bewuster om te gaan met papier en inkt. Enkele tips:

 • Print dubbelzijdig en alleen als het echt noodzakelijk is.
 • Gebruik Ecofont: een inktbesparend lettertype dat tot wel 46,5% bespaart.
 • Gebruik alleen gerecycled papier of printpapier met een FSC-keurmerk.

7. Decoreer met planten

Planten zijn een duurzame manier om je kantoor op te vrolijken en de luchtkwaliteit te verbeteren. Bovendien laat onderzoek zien dat de aanwezigheid van planten de productiviteit met maar liefst 15% kan verhogen.

groener kantoor door planten

8. Investeer in goede isolatie

Ben je van plan om een grote duurzaamheidsinvestering te maken aan je bedrijfspand? Kies dan voor isolatie. Houd de kou buiten en de warmte binnen. Een goede isolatie zorgt dat je minder energie hoeft te gebruiken om je bedrijfspand op een aangename temperatuur te houden. Een slecht geïsoleerd pand kan maar liefst vier keer zoveel energie gebruiken!

 9. Zakelijk elektrisch rijden

Moeten je werknemers van ver komen? Of moeten zij vaak fysiek bij klanten langs? Voor sommige bedrijven is autogebruik onvermijdelijk. Een duurzame keuze is om dan voor zakelijk elektrisch rijden te kiezen. 

Lees ook: De 11 grootste voordelen van zakelijk elektrisch rijden

auto en co2

10. Footprint op laten stellen

Wil je serieus aan de slag met verduurzaming binnen jouw bedrijf? Laat dan een CO2-footprint opstellen. Inzicht in je energieverbruik en CO2-uitstoot is immers de basis om deze vervolgens terug te brengen. Wij onderzoeken jouw organisatie en stellen een concreet plan van aanpak voor je op.

Bij De Duurzame Adviseurs hoef je niet bang te zijn voor hoge tarieven, verborgen reiskosten en andere onprettige financiële verrassingen aan het einde van het traject. Wij werken altijd met een vaste prijs en met 100% garantie dat onze CO2-footprint aan alle eisen voldoet.

Reactie plaatsen