CSRD eisen, de nieuwe duurzaamheidsstandaard

CSRD eisen, de nieuwe duurzaamheidsstandaard

Heb je gehoord van de CSRD eisen en vraag je je af wat deze voor jouw bedrijf betekenen? Je bent niet de enige. Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) staan veel organisaties voor de uitdaging om hun duurzaamheidsrapportage aan te passen. De CSRD eisen, die een diepgaande impact hebben op de rapportage van duurzaamheidsinformatie door Europese bedrijven, is een belangrijke stap naar meer transparantie en verantwoordelijkheid binnen de bedrijfsvoering.

Wat houdt de CSRD in?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een vervanging van de vroegere Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en verplicht bedrijven om inzicht te geven in hun duurzaamheidsprestaties. De CSRD eisen zijn onder andere van toepassing op alle grote beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars. Bekijk onze pagina over de CSRD voor alle criteria. De kern van de CSRD is dat het niet alleen vraagt om rapportage, maar ook om verantwoording van de impact op zowel milieu als maatschappij.

Wat zijn CSRD eisen?

Hoewel veel gezocht wordt op CSRD eisen, gaat het in de praktijk om de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) die onder deze richtlijn vallen. Deze standaarden geven gedetailleerd aan hoe je moet rapporteren over milieu-, sociale en bestuurskwesties (ESG).

Deze ESRS normen specificeren de manier waarop bedrijven moeten rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, met een focus op milieu, sociale zaken en governance – de drie pijlers van ESG.

Op tijd klaar zijn voor de CSRD?

Laten we samen jouw bedrijf klaarstomen voor de toekomst,
met praktische stappen en een helder actieplan.

Meer informatie Offerte aanvragen

Aanpak voor compliance

Om aan de CSRD eisen te voldoen, is het essentieel om te starten met een nulmeting: waar staat je bedrijf nu op het gebied van duurzaamheidsrapportage? Hierbij spelen de beginselen van materialiteit een centrale rol; wat is van wezenlijk belang voor jouw stakeholders en voor de impact van je bedrijf op de samenleving en het milieu? De uitkomst van deze materialiteitsanalyse bepaalt welke onderdelen van de ESRS voor jouw organisatie van toepassing zijn.

De weg naar duurzaamheidsrapportage

De eerste stap naar het voldoen aan de CSRD eisen is het uitvoeren van de dubbele materialiteitsanalyse. Na het afronden van deze stap is het duidelijk over welke onderwerpen jouw organisatie moet rapporteren. Daarna is het belangrijk om te kijken waar de organisatie staat. Dus, als we vandaag moeten rapporteren, welke informatie hebben we dan al? Dit wordt vaak de GAP-analyse genoemd. De analyse geeft je een beeld van de informatie die er al wel is, en vooral ook welke er nog niet is. Dit is de basis voor een actieplan.

Na de GAP-analyse  is het tijd om dit actieplan op te stellen. Dit plan zou moeten bestaan uit bewustwording binnen de organisatie, het nadenken over maatregelen, het opstellen van een gedetailleerde routekaart voor de implementatie van de CSRD eisen, en de voorbereiding op de toekomstige rapportages.

Deskundige ondersteuning

Het voldoen aan de CSRD eisen kan complex zijn en vraagt om een strategische aanpak. De Duurzame Adviseurs bieden ondersteuning bij elke stap in dit proces. Of je nu behoefte hebt aan een materialiteitsanalyse, hulp bij het opstellen van je duurzaamheidsrapportage, of gewoon een vraag hebt over de CSRD eisen, wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op voor een offerte of advies op maat en laat ons samen werken aan een duurzame toekomst voor jouw bedrijf.

Op tijd klaar zijn voor de CSRD?

Laten we samen jouw bedrijf klaarstomen voor de toekomst,
met praktische stappen en een helder actieplan.

Meer informatie Offerte aanvragen

Reactie plaatsen