Het event van Nederland CO2 Neutraal; 6 juni 2019

Het event van Nederland CO2 Neutraal; 6 juni 2019

Op 6 juni vond voor de tweede keer in 2019 in Driebergen het Nederland CO2 Neutraal event plaats. Lees hier het verslag van dit event.

De opening door Thijs Lindhout en Nick van Moerkerk

De middag werd afgetrapt met Nick van Moerkerk en Thijs Lindhout die vertelden over alle duurzame ontwikkelingen die zij de laatste tijd zijn tegengekomen. Een paar van de meest opvallende punten;

  • de CO2-prestatieladder gaat in België een pilotfase in;
  • steeds meer festivals houden zich bezig met duurzaam feesten;
  • de SDE+ subsidie loopt eind van het jaar af waardoor het dus interessant is om dit jaar nog naar zonnepanelen te kijken voor daken van meer dan 1000m2.

Jos Cozijnsen over CO2-heffingen

Na deze introductie begon Jos Cozijnsen met zijn verhaal om inzicht te geven in CO2-heffingen.

Het ETS systeem is erg lastig en vraagt om een uitgebreide uitleg maar het is goed om onderstaande punten te weten.

Ten eerste geldt dit systeem niet voor MKB en is de verwachting dat hier de komende jaren nog geen verandering in komt. Mocht de regering echter inzien dat dit een goede oplossing zou zijn voor CO2-reductie, dan hebben de bedrijven met een prestatieladder certificaat gelukkig voorsprong omdat hun CO2-uitstoot al inzichtelijk is.

Een tweede punt is dat de grote energie verbruikers zoals TATA Steel en Shell wel betalen voor hun CO2-uitstoot, dit gaat via het ETS systeem. Je kunt dit zien als een beperkt aanbod van toegestane tonnen uitstoot en wanneer een bedrijf dit overschrijdt zullen ze bij moeten kopen. Door het aanbod elk jaar te verminderen zal de prijs per ton stijgen en de uitstoot hopelijk verminderen.

Een derde punt wat voortvloeit uit het eerdere punt, is dat veel bedrijven nu gaan rekenen hoeveel ze uitstoten, wat dit zal kosten aan emissierechten en op welk punt ze besluiten om minder CO2 uit te stoten in hun productie. In onze ogen is dit een mooie eerste stap in het verkrijgen van inzicht.

Guido Weijers over geluk

Om de middag luchtig en lachend af te sluiten kwam Guido Weijers vertellen over geluk.

In een verhaal waarbij Guido eigen ervaringen en onderzoek combineerde, wist hij de hele zaal aan het lachen te krijgen terwijl hij ook een serieuze boodschap deelde.

Het zoeken naar geluk is vaak al een geluk in zichzelf.

Het zoeken naar geluk is vaak al een geluk in zichzelf, omdat we de vrijheid en rijkdom hebben om hier over na te denken. Volgens Guido is het goed om over de lange termijn te denken, zowel qua geluk en duurzaamheid, maar is het net zo belangrijk om te realiseren hoe goed we het op dit moment hebben. Door de balans te vinden tussen genot, tevredenheid en zingeving zullen we allemaal gelukkig zijn.

Reactie plaatsen