MVO Kickstart

Wil jij aan de slag met MVO, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of wil je weten waar de organisatie nu staat en wat de volgende stap moet zijn? Dan is de MVO kickstart precies wat jij nodig hebt! In 4 stappen naar een effectieve basis voor jouw duurzaamheidsinspanningen.

De huidige maatschappij vraagt van bedrijven informatie te verschaffen over hoe maatschappelijk verantwoord een bedrijf opereert, maar wat vertel je allemaal? Wat zet je wel en niet op je website en hoe voorkom je greenwashing?

Zoals je wellicht weet zijn De Duurzame Adviseurs al meer dan 15 jaar actief in de duurzaamheidswereld en hebben we in die 15 jaar vele bedrijven en overheden mogen begeleiden bij het opstellen en implementeren van een goed duurzaamheidsbeleid. 

Op basis van deze vraag en onze ervaring hebben we daarom een product ontwikkeld om deze bedrijven op weg te helpen met MVO: de MVO-kickstart.

Met de MVO-kickstart zorgen wij ervoor dat jouw organisatie:

  • Weet wat jullie al doen rondom MVO;
  • Een MVO projectteam heeft staan met daarin alle belangrijke interne stakeholders;
  • Weet welke MVO (/ESG) thema’s belangrijk zijn voor de organisatie;
  • Weet aan welke wetgeving je moet voldoen;
  • Weet hoe je meer positieve impact kan maken.

 

De MVO-kickstart voeren wij uit in 4 stappen:

Stap 1: Projectstart

We starten met het samenbrengen van medewerkers uit verschillende afdelingen van de organisatie, zoals HR, facilitair en sales. Dit team noemen we het MVO team (of greenteam) en vertegenwoordigt de volledige organisatie, zodat alle facetten van de organisatie worden meegenomen. Vervolgens organiseren we een op maat gemaakte inspiratie-sessie waar we met het greenteam zullen uitwisselen over wat er al is, wat er verwacht wordt vanuit de maatschappij en de markt, en brainstormen we over welke opties er zouden zijn voor het bedrijf om verder te verduurzamen. Bovendien gebruiken we deze kick-ff om de waardeketen te bespreken en inzicht te krijgen in de stakeholders.

Stap 2: MVO-scan

De leden van het MVO-team vragen we een uitgebreide vragenlijst in te vullen, met onder andere vragen over milieu, personeel, keten en natuurlijk de organisatie. We organiseren interviews, doen deskresearch en op basis van deze informatie vullen we de MVO-scan. Deze scan brengt exact in kaart wat jullie al doen, nog moeten doen, nog kunnen doen, en waar jullie mee zouden kunnen starten.

Stap 3: Presentatie resultaten

Nadat we de MVO-scan hebben uitgevoerd presenteren we de uitkomsten van de scan en de interviews aan het greenteam en directie. Dit is een interactieve sessie waarin we alle uitkomsten van de scan met elkaar bespreken en borgen. Tevens begeleiden wij het greenteam met het formuleren van een algemene MVO-ambitie zodat de organisatie kan bepalen of thema’s meer of minder prioriteit krijgen.

Stap 4: MVO routekaart

Na de MVO-scan en terugkoppelingssessie, zijn de huidige stand van zaken, de verplichtingen en de opties die het bedrijf heeft om nog meer impact te maken inzichtelijk. In lijn met de ambitie stellen De Duurzame Adviseurs een globale routekaart op, op maat gemaakt voor de organisatie. Deze routekaart wordt gepresenteerd en besproken tijdens een online sessie.

Uiteindelijk kan het bedrijf deze globale routekaart zelf inzetten om processen te verbeteren of kwantitatieve doelen na te streven, zoals een inclusiever personeelsbeleid, verdere energiebesparing, of het verminderen van restafval.

De Duurzame Adviseurs staan klaar om het bedrijf verder te begeleiden naar een uitgewerkte MVO-strategie en actieplan, het implementeren van MVO-activiteiten, of een MVO of CSRD rapportage traject! 
Reactie plaatsen