Duurzaam leven?  Begin met wat je eet!

Duurzaam leven? Begin met wat je eet!

Milieuvriendelijker leven

Ongeveer vijf tot acht jaar geleden begon mijn activistische studentenperiode. Via organisaties als Milieudefensie, Friends of the Earth en zelf georganiseerde groepen hield ik mij voornamelijk bezig met mensenrechten, handelsakkoorden en mogelijkheden om het milieu te beschermen. In deze periode kwam ik tot de conclusie dat mijn passie voornamelijk uitging naar het laatste punt: “Bijdragen aan milieubescherming”. Om mijn steentje bij te kunnen dragen besloot ik minder te gaan vliegen, meer met het openbaar vervoer te reizen en korter te gaan douchen.

Cowspiracy

In 2014, toen ik nog in Spanje woonde en misschien wel een paar honderd gram varkensvlees per dag at, kwam de kwam de documentaire Cowspiracy uit. Wat bleek? Al die goede bedoelingen van mij om minder te vliegen vielen in het niet zolang ik vlees en zuivel bleef consumeren. 51% van de globale CO2-emissies wordt namelijk veroorzaakt door vee en hun bijproducten. Zo wordt 91% van de Amazone ontbossing veroorzaakt door vergroting van de veesector. Wist je bijvoorbeeld dat het eten van één hamburger gelijk staat aan twee maanden douchen?

Flexitariër

Deze pijnlijke ontdekking kon ik niet loslaten en ik besloot toch de stap te maken naar flexitariër. De eerste keer dat ik dit deelde met mijn ouders weet ik nog goed. Mijn familie komt uit Twente en als je in de kleinere dorpen een gemiddeld eetcafé inloopt is de kans groot dat ze nooit van een flexitariër of veganist gehoord hebben. Een groter ongemak heb ik niet eerder gevoeld. Daar zat ik aan het avondeten en terwijl ik mijn schnitzel at voelde de mededeling om te stoppen met het eten van vlees alsof ik een bom dropte.

Ik maakte mijn familie duidelijk dat het betekende dat ik mij nog wel zou aanpassen in gezelschaps-situaties met mijn familie, maar zelf meer vegetarisch wilde gaan eten. Mijn beweegreden om flexitariër te worden was vooral nog gebaseerd op milieu overwegingen. Ik kon bijvoorbeeld nog prima vijf spareribs eten in het restaurant waar ik werkte. Zo voorkwam ik dat deze onnodig werden weggegooid.

Op naar veganisme!

Naarmate de tijd vorderde werd veganisme steeds populairder. Zo werd ik door gesprekken met ‘soortgenoten’ steeds meer overtuigd van ethische en gezondheidsafwegingen voor het geheel stoppen van vlees eten. Ik zal deze argumenten voor nu achterwegen laten maar ik refereer graag door naar de documentaires What the Health, Forks over Knives en Game Changers als je meer over mijn beweegredenen zou willen weten.

Kleine stappen, grote veranderingen

Wat als normaal wordt gezien in één tijdsgeest kan in een latere periode als absurd worden beschouwd. Ongelimiteerd consumeren van niet hernieuwbare grondstoffen en het eten van vlees zal over een eeuw ondenkbaar zijn. Ja, zelfs een conservatief denkende Tukker zal dan aan de sojaburgers zitten.

Dus, minder consumeren, duurzamer vervoer en korter douchen zijn goede adaptaties, maar als je echt verandering teweeg wil brengen dan is twee stappen naar rechts van de vleesafdeling je beste keuze. Het is nog steeds mijn persoonlijke uitdaging om het schap van zuivelproducten voorbij te lopen, maar met kleine stapjes kom ik er.

En geloof het of niet.. Maar inmiddels is mijn familie vegetarisch, en daar vrienden van en daar weer vrienden van… Zoals Moeder Teresa zegt:

‘’I alone cannot change the world, but I can cast a stone across the waters to create many ripples’’

Praktische tips

Hieronder nog een paar praktische tips over duurzaamheid en voeding:

  1. Eet geen/minder vlees en zuivel;
  2. Eet meer seizoensgroenten en lokale producten. Kijk via Milieu Centraal welke groenten bij welk seizoen horen;
  3. Probeer eens zeewierproducten. Het is heerlijk en is groot kanshebber voor het nieuwe alternatief voor vis;
  4. Verspil zo min mogelijk voedsel door creatief met eten om te gaan. Droog brood kun je roosteren of gebruiken om te paneren, oude wijn voor Risotto en rijstepap voor overgebleven gekookte rijst. Fermenteren is ook weer upcoming;
  5. Doe een deksel schuin op je pan wanneer het water kookt, dit zorgt voor twee tot drie keer minder energieverbruik.
buy cenforce 50 mg online
Reactie plaatsen