Eet Geen Dierendag: Hoeveel uitstoot eet jij?

Eet Geen Dierendag: Hoeveel uitstoot eet jij?

Per jaar eet de gemiddelde Nederlander 75 kg vlees, oftewel meer dan 200 gram vlees per persoon per dag.

Als vegetariër met een passie voor duurzaamheid kon ik deze hoeveelheid bijna niet geloven. Ik ben opgegroeid met bijna elke avond AGV (aardappelen-groente-vlees) en af en toe wat vlees op brood, maar deze hoeveelheid leek me wel erg overdreven. Vooral met de groeiende hoeveelheid vegetariërs, flexitariërs, pescatariërs, en anderszins vlees-minderaars, én supermarkten vol vleesvervangers en eiwitrijke vega opties. Dus besloot ik, naar aanleiding van Eet Geen Dierendag (van Stichting Wakker Dier) even rond te vragen bij familie en vrienden, en om een klein onderzoekje te starten in de CO2 uitstoot van deze consumptie.

Wat heb ik gevonden?

200 gram vlees per dag vinden mensen niet gek. Deze hoeveelheid bestaat dan vooral uit 1 à 2 stukjes vlees bij het avondeten en wat vleeswaren op brood. Aangezien dit een gemiddelde is waarbij baby’s, ouderen en vegetariërs ook mee worden genomen, ligt het gemiddelde bij een vleeseter nog veel hoger. Na flink wat doorvragen blijkt dat een gebrek aan kennis vooral de ‘boosdoener’ is. En dat terwijl er zo veel vegetarische receptenboeken en -blogs zijn. Verder is het voor velen een gewoonte om elke dag vlees te eten. Vandaag komt daar voor mijn vrienden en familie een verandering in; ze vinden Eet Geen Dierendag een goede reden om nieuwe recepten uit te proberen.

Gezondheid

Volgens het voedingscentrum halen we verschillende voedingsstoffen uit vlees, onder andere vitamines B1, B6 en B12, en mineralen ijzer. Vooral de hoeveelheid eiwit is de reden waarom vlees aan veel diëten wordt toegevoegd. Maarrrr.. het centrum raadt aan om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. We eten dus veel meer dan eigenlijk gezond is. En dat vlees kan je dan ook weer vervangen door bijvoorbeeld tofu, tempé, ei, noten of peulvruchten. Meer informatie over een (deels) vegetarisch dieet vind je hier. Bij veel lichamelijke inspanning zoals intense krachtsport of opbouw van spieren, heeft je lichaam soms wat meer eiwitten nodig, rond de 1,7 gram per kg per dag. Hoewel vlees inderdaad veel eiwitten bevat, heeft het ook verschillende nadelen, waaronder relatief veel ongezonde vetten. Fitness platform Droge Spieren raadt dus ook aan om niet meer dan 100-150 gram vlees per dag te eten.

Milieu

Dus zo veel vlees is niet goed voor je gezondheid, oké. Nu naar de effecten waar ik eigenlijk over wil schrijven: de milieu effecten, en dan specifiek de uitstoot van broeikasgassen. De Correspondent vertelt ons dat “twee flinke entrecotes leiden tot evenveel broeikasgassen als een autorit van Amsterdam naar Barneveld”. Wereldwijd draagt veehouderij voor bijna 15% mee aan de uitstoot van broeikasgassen. 1 koe stoot jaarlijks net zo veel GHGs uit als 4,5 auto’s. Zoals je in de grafiek onderaan dit stukje kan zien, stoot de productie van dierlijke eiwitten in rundvlees meer dan tien keer zo veel CO2 uit als plantaardige eiwitten. De CO2 uitstoot uit je eten kan je dus drastisch verminderen door een vegetarisch dieet aan te nemen. Naast CO2 uitstoot, heeft veeteelt natuurlijk nog veel meer negatieve effecten op bijvoorbeeld dierenwelzijn, het wereldvoedselprobleem en watergebruik.

Dus…

Voeg je bij mijn kennissenkring en eet vandaag geen dieren! Probeer een lekker nieuw vegetarisch recept of bestel een vega gerecht. Of je het nou Eet Geen Dierendag noemt, Meat-free Monday of Vega-Vrijdag: af en toe een stukje minder vlees is goed voor het milieu, dierenwelzijn en je eigen gezondheid. Hier op kantoor is in ieder geval iedereen om: de lunchtafel stond vanmiddag helemaal vol met lekkere vegetarische hapjes.

P.S. Wat eet ik nou zelf vandaag? Een meergranen-wrap met hummus, paprika en komkommer gecombineerd met een peer als lunch en een broodje Pulled Paddo’s met frietjes uit de oven en salade: Recept

Bronnen:
De Correspondent
Droge Spieren 
NewScientist
Voedingscentrum
Wakker Dier

Reactie plaatsen