Op weg naar een CO2 Neutrale overheid: De Gemeente Renkum.
CO2-reductie
CO2-reductie
02/26/2018
2 min

Op weg naar CO2 neutraal: De Gemeente Renkum.

02/26/2018
2 min

De eerste grote adviesklus

Ik weet het nog goed, een maandje aan het werk bij Dé CO2 Adviseurs en gelijk een mooie grote adviesklus bij de Gemeente Renkum. Mijn lieftallige collega Thijs schuift mij de opdracht toe aangezien ik in Arnhem woon. Heerlijk zo’n klant lekker dicht bij de deur en door de korte afstand heel CO2 bewust!

Begin oktober 2015 ben ik bij Dé CO2 Adviseurs (toen nog CO2seminar.nl) komen werken. Mijn drive om de wereld een stukje groener te maken werd steeds en steeds groter. Niet als geitenwollen sokken muts, maar als (inmiddels 30-jarige) vrouw met een realistische en pragmatische groene insteek. Nergens anders gaat mijn hartje harder van kloppen dan klimaat pessimistische directeuren zien veranderen in optimistische groen denkers! Want hoe leuk is het om in te zien dat duurzaamheid en CO2 reductie niet alleen vanuit intrinsieke motivatie, maar ook best vanuit bedrijfseconomisch oogpunt mag komen. Wat mij betreft kan dit prima hand in hand met elkaar gaan. Het mag toch best wat opleveren? Gelukkig zien steeds meer bedrijven dat CO2 reductie en duurzaamheid leidt tot kostenreductie, meer inzicht, proces verbeteringen, snellere innovatie en betrokken medewerkers!

Niet alle begin is moeilijk!

Enfin heel leuk die verandering in het bedrijfsleven, maar nu nog de overheid! Gelukkig heeft de Gemeente Renkum zijn stoute groene schoenen aangetrokken en besloten dat zij de eerste gemeente in Nederland wilden zijn die niveau 3 op de CO2-Prestatieladder behalen. Uiteraard was ik wel een klein beetje huiverig. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten. De overheid staat weleens bekend om zijn bureaucratie. Snel kwam ik erachter dat iedereen binnen de gemeente erg gemotiveerd was om zijn steentje bij te dragen. En als één van de groenste gemeenten in Gelderland is het niet moeilijk om gepassioneerde groendenkers te vinden. De eerste brainstormsessie met de duurzaamheidsambassadeurs vond in februari plaats in de Trouwkamer op het Gemeentehuis. Deze sessie levert mooie en praktisch toepasbare reductiemaatregelen op. Bijzonder om te vertellen is dat het Gemeentehuis (gebouwd in 1966) over een energielabel B beschikt, wat mede komt door één van de eerst geplaatste Warmte Koude installaties in Nederland.

Niet denken in problemen, maar in mogelijkheden!

Natuurlijk lopen we tijdens het gehele traject best tegen een paar uitdagingen aan. Zo zijn de verbruiken van de ongeveer 200 aansluitingen lastig te achterhalen. Dit maakt het opstellen van de CO2 footprint in eerste instantie onmogelijk. Mijn creativiteit wordt meerdere malen op de proef gesteld, maar voor alles blijkt een oplossing! Gelukkig vinden we in NCK en de SKAO goede sparringpartners. Want ook voor hen is het certificeren van een overheidsinstelling andere koek. Om ervoor te zorgen dat er intern genoeg draagvlak ontstaat voor CO2 reductie, besluit ik om aan meerdere interne stakeholders presentaties te geven. Hiermee zijn gelijk de medewerkers, MT leden, wethouders en burgermeester op de hoogte van alle doelstellingen. Want laten we eerlijk zijn, de doelstellingen zijn niet mis. Maar liefst 90% CO2 reductie in 2019 én in 2040 zelfs klimaatneutraal! Één van de doelstellingen waar ik ontzettend trots op ben is dat zij middels het Gelders Energieakkoord hebben afgesproken dat ze 100% groen en regionaal energie gaan opwekken. Geen laffe beloften door middel van het afkopen van hun CO2 ‘schuld’ met certificaten, maar zélf investeren in de regionale opwekking van energie.

Tijd voor Taart

Inmiddels hebben we de audit succesvol afgerond en de donderdag voor de kerstvakantie te horen gekregen dat de Gemeente Renkum het niveau 3 certificaat heeft behaald! Dit is zeker een feestje en taart waard. Ik ben ervan overtuigd dat we hierdoor meerdere gemeente kunnen aansteken om aan de slag te gaan met CO2 reductie. Op naar een CO2 neutrale overheid!

Reacties
Categorieën