De kern van ESG rapportage
ESG rapportage vraagt om een integratie van duurzaamheidsdoelen in het hart van de bedrijfsvoering. Bedrijven kunnen een ESG rapportage zien als een kans om zich positief te onderscheiden en aantrekkelijker te zijn voor investeerders. Dit gaat verder dan alleen een jaarverslag met mooie natuurfoto's; het vereist concrete doelen, grondige data-analyse, betrouwbare rapporten en waardevolle inzichten. Het management staat voor de uitdaging om de juiste KPI's te bepalen die leiden tot effectieve ESG rapportages en inzichten. Dit bewijst dat een bedrijf echt duurzaam en toekomstbestendig is.
We leggen je graag de details uit over ESG rapporteren, oftewel ESG reporting, en geven je voorbeelden van hoe dit allemaal in zijn werk gaat.
Meer weten over ESG reporting?
Kom in contact met De Duurzame Adviseurs en zet concrete stappen richting duurzaamheid.
Meer informatie Offerte aanvragen
Wat is ESG reporting?
In een ESG rapportage geeft een bedrijf gegevens op het gebied van ESG. ESG staat voor milieu (dat is de E van Environmental), hoe we met elkaar omgaan (de S van Social) en hoe een bedrijf wordt bestuurd (de G van Governance). Een bedrijf kan helderheid bieden aan klanten en investeerders, die steeds meer waarde hechten aan hoe een bedrijf omgaat met milieu en maatschappij.
ESG rapportage verplicht?
De vraag of ESG rapportage verplicht is, hangt sterk af van de regio en de specifieke wetgeving die van toepassing is. In de Europese Unie wordt ESG rapportage steeds meer een verplichte vereiste door de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Bekijk voor alle ingangsdata onze CSRD tijdlijn. De CSRD, die de vroegere Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vervangt en uitbreidt, stelt strenge eisen aan bedrijven om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Dit geldt voor ongeveer 50.000 bedrijven in de EU, wat neerkomt op 75% van de totale bedrijfsopbrengsten binnen de EU (EC, 2024). De regelgeving heeft als doel het uitbreiden en standaardiseren van de bestaande regels voor niet-financiële rapportage en het verhogen van de vergelijkbaarheid van gegevens. Buiten de Europese Unie varieert de situatie.
Wanneer je dieper duikt in het proces van ESG rapportage, kom je snel de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) tegen, dé sleutel tot het voldoen aan de nieuwste richtlijnen op dit gebied. De ESRS zijn standaarden ontwikkeld onder CSRD voor specifieke instructies over duurzaamheidsrapportage.
ESG reporting in de praktijk
Uit onderzoek van de Alliance for Corporate Transparency blijkt dat bedrijven in hun duurzaamheidsrapporten vooral algemene beleidsvoornemens en beloften uitlichten. Bij thema's zoals klimaatverandering, mensenrechten en anti-corruptie richt 80-90% van de rapporten zich op deze algemene toezeggingen. Toch ontbreekt het vaak aan specifieke doelen en grondige analyses van de resultaten van deze beleidsvoornemens, met slechts 20% van de rapporten die dieper ingaan op concrete details over risico's en impact.
Opvallend is dat maar 22% van de bedrijven hun belangrijkste prestatie-indicatoren kort samenvat, wat sterk afwijkt van hoe ze hun financiële gegevens presenteren. Dit benadrukt het belang van gedetailleerde en relevante ESG rapportage, niet alleen om aan de regelgeving te voldoen, maar ook om echt duidelijk inzicht te verschaffen aan investeerders en andere belanghebbenden.
ESG rapportage voorbeeld: inspiratie en richtlijn
Laten we een stap terug doen en bekijken hoe ESG rapportage werkt in de praktijk. Stel je een middelgroot productiebedrijf voor dat streeft naar het verminderen van zijn CO2 footprint. Het bedrijf investeert in energie-efficiënte machines en zet in op recyclingprogramma's. Klinkt goed, toch? Echter, het vastleggen en rapporteren van deze inspanningen in een ESG rapport brengt een geheel nieuwe set aan uitdagingen met zich mee. Hoe meet je bijvoorbeeld de daadwerkelijke impact van deze nieuwe machines op je CO2 footprint? En hoe communiceer je deze vooruitgang op een manier die zowel transparant als begrijpelijk is voor alle stakeholders?
Een ander concreet voorbeeld is een financiële instelling die probeert haar impact op de maatschappij te verbeteren door te investeren in projecten van de lokale gemeenschap. Hoewel de intentie lovenswaardig is, kan het een uitdaging zijn om de directe effecten van deze investeringen te kwantificeren en aan te tonen in een ESG rapport.
Het zoeken naar een 'ESG rapportage voorbeeld' is een goede eerste stap voor bedrijven die willen beginnen met hun eigen ESG rapportages. Door te kijken naar voorbeelden, kunnen bedrijven inzicht krijgen in hoe ze hun eigen duurzaamheidsprestaties het beste kunnen presenteren.
Deze voorbeelden kunnen ook helpen om te voldoen aan de ESG rapportage verplichtingen door te laten zien welke informatie belangrijk is voor investeerders en hoe deze het beste gerapporteerd kan worden. Daarom brengt de Duurzame Adviseurs tijdens 1-op-1 sessies ook praktische voorbeelden mee, om een beter beeld te krijgen waar je over kunt rapporteren en op welke manier je dit kan meten.
ESG rapportage, praktische voorbeelden
Enkele voorbeeld onderwerpen op het gebied van ESG reporting zijn als volgt;
Milieu (Environment)
- Verminderen van CO2-uitstoot
- Vermindering van energie- en waterverbruik
- Afvalbeheer en bevordering van recycling
- Naleving van milieuwetgeving
- Gebruik van hernieuwbare energiebronnen
- Strategieën om klimaatverandering aan te pakken
- Doelen stellen voor het verminderen van emissies
- Overgang naar een koolstofarme economie
Sociaal (Social)
- Diversiteit binnen het bedrijf
- Naleving van arbeidsnormen
- Veiligheid en gezondheid op het werk
- Implementatie van leveranciersgedragscode
- Investeringen in de gemeenschap en liefdadigheid
- Beleid en praktijken rond mensenrechten
Bestuur (Governance)
- Structuur van de raad van bestuur en toezicht
- Uitvoerende vergoedingen
- Ethiek- en anti-corruptiebeleid
- Betrokkenheid en rechten van stakeholders
- Risicobeheer
- Bedrijfsethiek
- Transparantie in rapportage
- Toezicht op het bestuur
- Compliance met regelgeving
Hoe De Duurzame Adviseurs jou kunnen ondersteunen met ESG rapportage
Bedrijven lopen vaak tegen het probleem aan dat ESG rapportage niet alleen een kwestie is van goede intenties tonen. ESG reporting vereist een gedetailleerde strategie en de inzet van middelen om accurate data te verzamelen, te analyseren en te presenteren. De praktijk leert dat ondanks de beste bedoelingen, bedrijven vaak struikelen over de complexiteit van ESG rapportage. Ze worden geconfronteerd met vragen zoals: Welke informatie is relevant? Hoe verzamelen we die data efficiënt? En hoe zorgen we ervoor dat onze rapportage voldoet aan de steeds veranderende eisen van regelgevende instanties en de verwachtingen van onze stakeholders?
De Duurzame Adviseurs begrijpen het belang van ESG rapportage (ofwel ESG reporting) voor bedrijven. Wij bieden deskundige hulp bij het navigeren door de complexiteit van ESG rapportage verplichtingen en helpen jouw bedrijf met het opstellen van inspirerende ESG rapportage voorbeelden. Onze expertise zorgt ervoor dat je niet alleen voldoet aan de vereisten, maar ook positief opvalt bij investeerders en klanten.
ESG: Duurzaam Ondernemen met Meetbare Resultaten
Wil jij inzicht in je impact én voldoen aan de verwachtingen van klanten en investeerders? Neem contact op voor meer informatie.
Meer informatie Offerte aanvragen