6 voordelen van energie besparen voor mens, milieu en de portemonnee

6 voordelen van energie besparen voor mens, milieu en de portemonnee

Dat energie besparen zorgt voor lagere energiekosten en dat het een bijdrage levert aan een beter klimaat, is algemeen bekend. Maar daarnaast zijn er nog vele andere voordelen voor ondernemers. Steeds meer ondernemers begrijpen dat er flink bespaard kan worden door zuiniger met energie om te gaan. Hoe doe je dat en wat is het voordeel?

Voordeel 1 van energie besparen: Lagere energiekosten

Net als bij huishoudens zijn de maandelijkse energiekosten een grote kostenpost bij bedrijven. Hoe hoog de kosten zijn, ligt geheel aan het energieverbruik binnen het bedrijf. Daarnaast hangt het af van hoe groot de onderneming is. Over het algemeen kunnen we stellen dat er zo’n 20 procent valt te besparen op het energieverbruik.

Door hele eenvoudige handelingen uit te voeren kan er al aardig bespaard worden. Dat begint bij bewustwording. Een deur die open staat terwijl de airconditioning aan staat wordt snel vergeten, maar zorgt wel voor energieverspilling. En wat te denken van de ouderwetse TL-lampen of gloeilampen? Doe eens een ronde door het bedrijf en maak een lijst van onderdelen waarop bespaard zou kunnen worden.

Voordeel 2 van energie besparen: Bijdrage aan het klimaat

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam ondernemen zijn sterk aan elkaar verwant. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen kijken we vooral naar de sociale achtergrond en bij duurzaam ondernemen kijken we vooral naar het milieu. Beide begrippen houden zich bezig met de drie P’s: People, Planet en Profit. Daarom worden beide begrippen steeds belangrijker; klanten, medewerkers en overheidsinstanties zullen de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven steeds vaker aankaarten.

Door energie te besparen leveren we allemaal een bijdrage aan een duurzaam klimaat. Zodat onze kinderen en hun kinderen ook nog kunnen genieten van het moois dat de aarde te bieden heeft. Probeer de CO2-uitstoot van het bedrijf te verminderen en wek zelf duurzame energie op met zonnepanelen. De kleinste stap: het afsluiten van een contract voor duurzame energie. De website EnergieAanbieding.com is een goede bron om een geschikt energiecontract te vinden.

Voordeel 3 van energie besparen: Fiscale voordelen

Wie bespaart, profiteert. Energiebesparing en duurzaamheid staan namelijk hoog in het vaandel voor de Nederlandse overheid. Daarom is er een groot aanbod aan subsidies en fiscale voordelen voor bedrijven die serieus aan de slag gaan met hun energieverbruik.

Eén van deze fiscale regelingen is de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Daarmee kunnen bedrijven 44 procent van de investeringen in energiebesparende maatregelen aftrekken van de winst. Europees zijn er nog veel meer subsidies en andere regelingen. Het kan interessant zijn je daar eens in te verdiepen.

Voordeel 4 van energie besparen: Wet- en regelgeving

Aansluitend op de fiscale voordelen, is energiebesparing ook bij wet geregeld. Nederland werkt mee aan het programma ‘Schoon & Zuinig’. In het kader van dit programma heeft de overheid een ambitieus doel gesteld: in 2020 moet de CO2-uitstoot met 30 procent verminderd zijn.

De overheid zal steeds meer wet- en regelgeving ontwikkelen om dat doel te behalen. Daar ontkomen ook ondernemers niet aan. De ondernemer moet actief een bijdrage gaan leveren aan een beter milieu.

Voordeel 5 van energie besparen: Meer comfort voor medewerkers

Misschien herken je het zelf wel: het is altijd te warm of te koud op kantoor. Vaak wordt er ook nog eens slecht geventileerd, waardoor medewerkers met hoofdpijn en andere klachten naar huis gaan.

Door de tocht te verminderen en over te stappen op een betere klimaatinstallatie of een beter ventilatiesysteem, kun je energie besparen én meer comfort voor de medewerkers bieden.

Voordeel 6 van energie besparen: Waardevermeerdering

Last but not least zorgen energiebesparende maatregelen voor een waardevermeerdering van het bedrijfspand. Door te investeren in een beter klimaat wordt het bedrijfspand gewaardeerd met een gunstiger energielabel en wordt het pand aantrekkelijker voor de onroerend goedmarkt. Dat is handig voor als er plannen zijn voor verhuur of verkoop van het pand.

Reactie plaatsen