Hoe combineer je duurzaam leven en een baby op komst?
Hoe combineer je duurzaam leven en een baby op komst?
Daar zit ik dan. De derde week van mijn verlof is inmiddels ingegaan. Na nog wat afronden van werk in de 1e week en een heleboel gezellige bezoekjes in de 2e week, is het nu ineens een stuk rustiger geworden. Tijd genoeg om de kneuterige dingen te gaan doen: proberen in een creatieve uitspatting de babykamer verder op te fleuren, een boekje lezen, iedere dag even naar de winkel fietsen voor wat beweging en tussendoor stiekem een uurtje in bed kruipen.. want dat schijnt nu te mogen.
Niets is vanzelfsprekend
Een nieuw leventje op deze wereld mogen zetten is niet iets wat altijd vanzelfsprekend is, en ik ben er dankbaar voor dat Hanno & ik die kans krijgen. Toch is een baby niet iets wat je gelijk linkt aan duurzaamheid; er zijn tenslotte al zoveel mensen op deze wereld. En we putten met z’n allen de aarde al behoorlijk uit. Maar één persoontje meer of minder is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Veel belangrijker is de vraag of wij met z’n allen willen werken. Werken aan een betere toekomst voor onszelf, voor onze planeet, voor de kinderen van onszelf of de kinderen van een ander. Een positieve kijk op het leven; durven dromen en durven aan de slag te gaan met mogelijke oplossingen is daarbij volgens mij onmisbaar. En het is ook een mooie instelling bij het opvoeden van een kind overigens.
Heb ik dit echt nodig…?
Het onderwerp ‘baby & duurzaam’ is een confronterend dilemma met onze westerse maatschappij. Toen we op een gegeven moment de hele babyuitzet van mijn schoonzus in huis gestald kregen, was ik best even ondersteboven van de hoeveelheid .. eh… rommel, om het even oneerbiedig te zeggen. Wat veel spullen! En dat terwijl een moeder in Afrika genoeg heeft aan een draagdoek?! Maar ja, de meeste spullen zijn toch ook wel weer erg comfortabel, veilig of hygiënisch om te hebben. Want hoe verschoon je een baby zonder commode; op de grond? Lekker voor je rug om dat 10 keer per dag te doen. Of hoe was je je baby zonder badje; glibberend op één arm onder de douche terwijl je hem met je andere arm wast, of leg je hem gewoon op de koude grond neer zodat je in ieder geval weet dat hij niet uit je armen valt? Om nog maar te zwijgen over de boetes, boze protesten van andere ouders en de kinderbescherming wanneer je zonder autostoeltje op pad zou gaan. Het kan allemaal, maar ideaal is anders.
Baby en Duurzaam
Gelukkig is het in onze maatschappij mogelijk bewust te kiezen voor een duurzamere levensstijl, ook mét een baby. Google op ‘baby’ + ‘duurzaam’ en je komt genoeg duurzame en natuurlijke alternatieven voor de standaard baby-producten tegen. Wij hebben er in ieder geval voor gekozen om wasbare luiers te gaan gebruiken. Gelukkig niet die katoenen luiers van vroeger die je helemaal moest vouwen en spelden; tegenwoordig heb je gewoon broekjes die uitwasbaar zijn en die je ook nog eens in maat kunt verstellen waardoor ze langer meegaan. Toch ken ik niemand persoonlijk die deze luiers al heeft gebruikt. Dus ik ben erg benieuwd hoe ze gaan bevallen! J Voor de kraamweek hebben we voor de zekerheid toch ook nog een pak wegwerpluiers gekocht, voor het geval we het even niet meer aankunnen.
Voor nu is het nog even de komende één, twee, of drie, of misschien zelfs nog vier weken afwachten… vol verwachting. Op de baby, maar ook op de kraamkado’s die we onvermijdelijk gaan krijgen in de vorm van een hele lading goedbedoelde en o-zo-schattige knuffeltjes en kleertjes.. En met een beetje mazzel, zullen die ook allemaal duurzaam zijn! ?