Zo werkt de handel in CO2-emissierechten
CO2-reductie
CO2-reductie
12/19/2019
2 min

Zo werkt de handel in CO2-emissierechten

12/19/2019
2 min

De handel in emissierechten is dé manier om duurzaamheid en klimaatneutraal ondernemen te stimuleren bij grote bedrijven. Aldus de Europese Commissie. Maar hoe werkt deze handel in CO2-emissierechten en wat zijn de ontwikkelingen voor 2020?

Wat zijn CO2-emissierechten?

Allereerst is het handig om uit te leggen wat emissierechten (ook wel CO2-rechten of CO2-certificaten) nu eigenlijk zijn. Onderstaande video van de NOS legt het snel en eenvoudig uit.

Emissie is een duur woord voor vervuiling. Europa wil dat we met zijn allen minder gaan vervuilen en heeft daarom een CO2-grens ingesteld voor de gehele industrie. In 2017 was dat plafond 2 miljard ton CO2-uitstoot. Ieder jaar daalt het plafond met 1,74% en na 2020 jaarlijks met 2,2%. Het doel is om uiteindelijk op 0% CO2-uitstoot te komen.

Elk Europees bedrijf dat meer dan 25 duizend ton CO2-uitstoot doet verplicht mee aan de handel in emissierechten. Per jaar krijgt elk bedrijf een aantal emissierechten. Dit zijn een soort tegoedbonnen voor CO2-uitstoot.

Per ton uitstoot levert een bedrijf één emissierecht in. Heeft een bedrijf meer emissierechten dan het uitstoot? Dan mogen ze de overgebleven rechten verkopen aan andere bedrijven die meer uitstoten dan ze emissierechten hebben. Deze handel loopt in Europa volgens het EU-ETSEuropean Union Emissions Trading System.

De handel in emissierechten moet minder uitstoot en duurzaamheid stimuleren. Minder uitstoot levert immers winst op en teveel uitstoot maakt dat je bij moet kopen.

Wat kost een CO2-emissierecht in 2020?

Het afgelopen decennia houden steeds meer bedrijven emissierechten over. Dit is onder andere te danken aan de economische crisis van 2008, waardoor er minder geproduceerd werd en dus minder vervuild werd. Veel aanbod betekent een lagere prijs, waardoor het opkopen van emissierechten steeds goedkoper werd. En zolang de prijs laag bleef, werden bedrijven niet gestimuleerd om duurzamer te ondernemen.

Co2 emissiehandel prijs

Bron: Europese Commissie – Vierde verslag over de stand van de energie-unie

Maar sinds 2018 neemt de prijs weer toe. Redenen zijn hervorming van het emissiehandelssysteem in 2018 en de intrede van de Europese marktstabiliteitsreserve begin 2019.

Marktanalisten verwachten dat de marktstabiliteitsreserve de komende tien jaar de prijs hoog zal houden en zelfs nog verder doen verhogen. Zo wordt het voor bedrijven weer financieel interessant om in vermindering van uitstoot te investeren in plaats van het opkopen van emissierechten.

In 2019 schommelde de prijs voor een emissierecht tussen de 15 en 25 euro.

Kabinetsplannen 2020

Om de prijs van emissierechten hoog te houden (en zo bedrijven te stimuleren om in duurzame energie te investeren), wil het kabinet een minimum CO2-prijs instellen van 12,30 in 2020 tot 31,90 euro in 2030. Het gaat om ongeveer 135 Nederlandse bedrijven die meedoen met de handel in emissierechten.

Omdat de prijs van een CO2-recht de afgelopen jaren al hoger is dan de minimumprijs, worden er wel vragen gezet bij de effectiviteit van deze plannen. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) en minister Eric Wiebes (Economische Zaken) geven toe dat de prijs waarschijnlijk boven de minimumprijs zal blijven.

Conclusie

Door de verhoging van prijzen voor CO2-rechten en de verlaging van het plafond, zullen bedrijven de komende jaren gestimuleerd worden om te investeren in duurzame energie. Een goede ontwikkeling! Wil je advies om de CO2-uitstoot in jouw organisatie te verminderen? Neem contact met ons op!

Reacties
Categorieën