Wat is de International Intergrated Reporting Council (IIRC)?

De IIRC is een wereldwijde non-profit organisatie die een technische standaard heeft ontwikkeld voor bedrijven, die zich willen verantwoorden over de waarde die ze als bedrijf toevoegen op deze wereld. De standaard is daarbij gericht op verslaglegging. Naast de IIRC is de Global Reporting Initiative (GRI) een gelijkwaardige standaard van wereldformaat.




De IIRC bestaat uit een samenwerkingsverband van toezichthouders, beleggers, ondernemingen, het accountantsberoep en NGO’s. Het doel van deze coalitie is het promoten van communicatie over waarde creatie door middel van verslaglegging. Dit is volgens hen namelijk de volgende stap in de evolutie van zakelijke verslaglegging.

De tool die de IIRC heeft ontwikkeld om waarde creatie via verslagen te promoten heet Integrated Reporting

Wat is Integrated Reporting (IR)?

Integrated Reporting is de nieuwe trend op het gebied van verslaglegging voor bedrijven. In eerste instantie schreven organisaties twee verschillende verslagen: Het eerste verslag ging over het financiële aspect van de organisatie en het tweede verslag ging over hun relatie met duurzame ontwikkeling, het milieu en de maatschappij. Integrated Reporting combineert deze twee verslagen tot één verslag.

Bij Integrated Reporting gaat het niet alleen om geïntegreerde verslaglegging. De missie van IIRC is ook dat ze geïntegreerd denken mainstream willen maken binnen de reguliere bedrijfsvorming. Geïntegreerd denken betekent dat de interne bedrijfsvoering qua strategie ook wordt afgesteld op geïntegreerde verslaglegging. Het doel van Integrated Reporting is uiteindelijk dat kaptiaalverstrekkers betere beslissingen kunnen maken op grond van wat er in de verslaglegging staat over welke waarde creatie in de toekomst zal plaatsvinden.

Wat zijn de overeenkomsten tussen de IIRC (met IR) en de GRI standaard?

In eerste instantie zou je denken dat de IIRC & GRI twee concurrenten van elkaar zijn. Toch is dit niet het geval, in tegendeel zelfs. De GRI is namelijk medeoprichter geweest van de IIRC. Ook ondersteunen ze elkaar in het nastreven van dezelfde gestelde doelen. Sinds 2015 hebben zij daarom ook een overeenkomst opgesteld die dit bevestigt.

Zowel de IIRC en de GRI zoomen met hun standaard allebei in op materialiteit. Materialiteit betekent dat een organisatie kijkt naar wat echt belangrijk is voor hun zelf om over te rapporteren. Een ander kenmerkende overeenkomst is dat ze allebei de stakeholders hoog in het vaandel hebben staan.

Zie voor het framework van Integrated Reporting deze link.

Zie voor de richtlijnen van de GRI G4 deze link.

Verschil IIRC & GRI:

Wanneer we naar de verschillen kijken tussen de IIRC & de GRI, valt ons direct op dat de GRI een al veel langere staat van dienst heeft. De GRI bestaat sinds 1997 en de IIRC pas begin 2010. Pas in het jaar 2013 heeft de IIRC na een testfase het framework voor Integrated Reporting gepubliceerd.

Het belangrijkste verschil is echter de doelgroep waarvoor deze verslaggevingsstandaarden zijn. Integrated Reporting is bedoeld om kapitaalverstrekkers een beeld te geven over wat de toegevoegde waarde is van een bedrijf op lange termijn. Het onderwerp duurzaamheid is een onderdeel van deze toegevoegde waarde. De IIRC bevindt zich dus in de financiële hoek en duurzaamheid is maar een klein onderdeel dat wordt meegenomen in de verslaglegging.

De GRI G4 standaard legt zijn focus op specifieke aspecten van duurzaamheid en hoe deze belangrijk kunnen zijn voor wat een organisatie doet. Bij de verslaglegging kan men kiezen uit de opties Core en Comprehensive. Bij Core komt alleen de kern aan het bod en bij Comprehensive gaat men nog dieper en gedetailleerder op de richtlijnen in.

Uit het bovenstaande kunnen we concluderen dat zowel de IIRC als de GRI een unieke en toegevoegde bijdrage leveren aan organisaties op het gebied van verslaglegging.

Zie een voorbeeld van de GRI verslaglegging (Prorail 2014).

Zie een voorbeeld van Integrated Reporting (GE 2015).


Wil je IIRC gebruiken voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) binnen je organisatie? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag verder, meer informatie over het starten met MVO vind je hier.

Reactie plaatsen