Wat is het FIRA platform? Wat heeft het met duurzaam inkopen te maken?

Het FIRA platform is een initiatief dat is voortgekomen uit een samenwerkingsverband van ABN AMRO, Achmea, Rabobank Nederland en NEVI (Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement). Het model combineert een slimme database met de kennis en kunde van een expert team om zowel leveranciers als inkopers te ondersteunen bij het verduurzamen van hun waardeketen. FIRA staat voor Firmus Agnitio, dat vrij vertaald staat voor “betrouwbare kennis”.


Het FIRA platform koppelt ondernemingen die duurzaam inkopen aan duurzame leveranciers. Het maakt uw duurzaamheidsprestaties zichtbaar voor Duurzaam inkopen door de overheidbestaande en voor nieuwe klanten. Uw klanten zien direct hoe u zich onderscheidt ten opzichte van uw concurrenten. Duurzaamheidsprestaties van de leveranciers worden beoordeeld door FIRA experts en begrijpelijk weergegeven voor inkopers. Leveranciers ontvangen onafhankelijke feedback van het FIRA expert team.


Door onderlinge vergelijking in het FIRA Platform kunnen leveranciers zich onderscheiden. Bovendien worden ze gestimuleerd om nog beter te presteren om zodoende koploper te worden of te blijven. En als de inkoper deze leverancier geselecteerd heeft, vormt dit wellicht het begin van een langdurige samenwerking. Inkoper en leverancier zijn partner binnen een herkenbare bedrijfsstrategie. De één stimuleert de ander. Het is de basis van een bedrijfsstrategie gericht op “shared value”, gericht op een langdurige samenwerking, gericht op continuïteit van het bedrijf. Op basis van deze overtuiging is het FIRA Platform opgezet om daadwerkelijk ‘shared value’ te creëren.

Duurzaamheid strategie FIRA platform

Het FIRA Platform maakt de complexe denkwereld van duurzaamheid overzichtelijk. Het systeem helpt u bij het opzetten van een duurzaamheidsstrategie voor uw onderneming. De tools ondersteunen u bij het uitwerken en implementeren van duurzaamheid; gemakkelijk en effectief. Het werkmodel van FIRA sluit nauw aan bij internationale normen zoals ISO 26000 en GRI. Het systeem biedt een geavanceerde aanpak om ISO26000 te implementeren in uw bedrijf. Kijk voor meer informatie op de website FIRA.nl

Heb je hulp nodig met het opstellen van een overzichtelijk MVO rapport? Dan is de MVO Prestatieladder wat voor jou! Wij helpen je graag met het behalen van de MVO Prestatieladder meer informatie vind je hier.
Reactie plaatsen