Maak van Black Friday een duurzame vrijdag

Maak van Black Friday een duurzame vrijdag

De zwarte dag voor het klimaat is weer aangebroken, Black Friday. Termen als: ‘50% korting of 2+1 gratis’ vliegen je om de oren. Het gevolg van massaconsumptie is door de jaren heen steeds duidelijker geworden en we kunnen nu echt niet meer om die alsmaar groeiende afvalberg heen. Dus hoe gaan wij als duurzame helden om met Black Friday? Dit kan je doen om Black Friday op een duurzame manier door te komen!

Koop niets

Kies er bewust voor niets te kopen! Dat is natuurlijk wel heel makkelijk gezegd, maar wij snappen ook dat je vrienden, familie, kinderen iets cadeau wilt geven met Sinterklaas of Kerst. #buynothingday is daarom ontstaan als protest tegen Black Friday, vooral om te laten zien dat we niet achter de wegwerpmaatschappij staan. Dit statement houdt in dat je alleen op Black Friday (tegenwoordig niet alleen vrijdag meer, maar bijna de hele week) er bewust voor kiest niets te kopen. Omdat we snappen dat je ervoor of erna wel cadeaus wilt inslaan, hieronder wat tips om dit zo duurzaam mogelijk te doen!  

Green Friday  

Sla dit jaar Black Friday eens over en doe mee aan Green Friday! Op 25 november moedigt Trees For All bedrijven én consumenten aan om tweedehands of duurzame spullen te (ver)kopen. Maar ook om iets terug te geven aan de aarde door middel van het planten van bomen in het Green Friday Forest. 

Tweedehands spullen kun je online vinden, maar ook in een kringloopwinkel zoals bijvoorbeeld Het Goed. Hier worden enorm veel goede tweedehands spullen aangeboden, beter voor het klimaat en voor de portemonnee! 

Naast het kopen of verkopen van spullen, is er natuurlijk ook de mogelijkheid om spullen te ruilen. Organiseer bijvoorbeeld een ruilavond onder vrienden, ruil spullen, kleding, cadeaubonnen, alles wat je maar kan bedenken. Hierdoor voorkom je de aanschaf van een hoop nieuwe spullen!

Doe cadeau 

Het is alweer bijna tijd om de advent kalender in huis te halen en af te tellen naar kerst. Weet jij al wat je onder de kerstboom wilt leggen of wat je voor Sinterklaas wilt vragen? Maak dit jaar herinneringen in plaats van een surprise, geef een ervaring in plaats van spullen! Ga samen naar de bioscoop, een concert, geef een zelfgemaakte waardebon voor een thuisdiner of een uitstapje naar een museum. Op deze manier geef je toch een leuk cadeau zonder gelijk nieuwe spullen te moeten kopen. 

Een ander 'doe cadeau' is het doneren aan een goed doel. Weet je toevallig dat een vriend, vriendin of familielid een goed doel steunt? Geef dan een donatie in hun naam cadeau! 

Ook een leuke suggestie: geef een stuk regenwoud cadeau! Op adopteerregenwoud.nl kun je voor slechts €2,50 in Costa Rica 1 m² regenwoud aankopen en jarenlange bescherming garanderen. Een duurzame aankoop en ook nog eens goed voor het klimaat! 

Op z’n duurzaamst 

Natuurlijk snappen wij ook dat je soms nog wel iets nieuws wilt kopen. Maar je kan hierbij nog wel aan het milieu denken door de meest duurzame variant te kiezen. Let bijvoorbeeld op het fairtrade label of op een biologisch keurmerk. Koop zo veel mogelijk lokaal, ecologisch en biologisch! Samen gaan we voor een duurzame afsluiting van het jaar!

Heb je nog andere goede, duurzame suggesties voor Black Friday Shoppen? Laat het ons weten in de reacties!

 

Reactie plaatsen