DDP61 – Alles wat je niet wist over palmolie - Marcel van Wing (The Flower Farm)

DDP61 – Alles wat je niet wist over palmolie - Marcel van Wing (The Flower Farm)

De Duurzame Podcast - #61 - Marcel van Wing - Youtube


Wat kan jij doen tegen ontbossing? Kom erachter in deze nieuwe aflevering en ontdek samen met Sandy en Thijs alle ins en outs over palmolie! We gaan verder waar we vorige week geëindigd zijn, want we hebben opnieuw een impactvolle ondernemer tegenover ons. Deze week verwelkomen we Marcel van Wing, de oprichter van The Flower Farm.

Ontbossing

De ontbossing van het regenwoud is zonder twijfel een ernstig probleem, dat gerust als een tragedie bestempeld kan worden. Wat de natuur gedurende miljoenen jaren heeft gecreëerd, wordt nu in slechts één generatie verwoest. Miljoenen hectaren regenwoud worden opzettelijk in brand gestoken. Talloze diersoorten en plantensoorten sterven in grote aantallen uit. De schade aan onze planeet is van onvergeeflijk grote omvang.

Palmolie

De productie van niet-duurzaam verbouwde palmolie is een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing. De afgelopen 25 jaar heeft dit geleid tot de verwoesting van aanzienlijke delen regenwoud, om ruimte te maken voor oliepalmplantages. Helaas gaat de ontbossing vandaag de dag nog steeds door, vanwege de immense vraag naar palmolie. Je consumeert namelijk dagelijks palmolie, wanneer je eet, je wast, schoonmaakt, je baby voedt, je lippen stift en je muren verft.

Door deze grote vraag naar palmolie is de industrie erg winstgevend, maar daar merken de onderbetaalde arbeiders niets van. Journalisten spreken over moderne slavernij wanneer ze de werkomstandigheden op de plantages beschrijven. Arbeiders werken onbeschermd met hardnekkige, in Europa verboden pesticiden.

Daar stopt het niet. Op de plantages werken voornamelijk vrouwen die, op de plantages door hun leidinggevenden, worden verkracht en misbruikt. Ook het aantal miskramen onder de vrouwen op de plantages ligt erg hoog, dat naar men vermoedt een direct gevolg van de pesticiden is.

Bovendien is palmolie niet gezond. In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

The Flower Farm

Genoeg redenen om te stoppen met het gebruik van palmolie. Marcel van Wing, de oprichter van The Flower Farm, deelt deze overtuiging. Om deze reden heeft hij besloten om margarine te produceren zonder het gebruik van palmolie, als een manier om palmoliegebruik te verminderen. Door minder palmolie te gebruiken wordt de groeiende behoefte aan palmolie afgeremd. Als er minder vraag is naar palmolie dan kan het risico op ontbossing worden teruggebracht.

 The Flower Farm gebruikt duurzame alternatieven voor palmolie, zoals shea boter. Shea boter komt van de Karité boom die vrij in de natuur groeit op de Savannes van Afrika. Hierdoor weet je 100% zeker dat deze producten geen regenwoud is verwoesten.

Vind je The Flower Farm een tof initiatief? Of wil je meer weten over de gevolgen van palmolie?

Luister dan nu naar aflevering 61 van De Duurzame Podcast!

De Duurzame Podcast - #61 - Marcel van Wing - Spotify

 

Reactie plaatsen