DDP46 - Kunnen cadeaus ook duurzaam? - Judith Schmitz (ohmygood)

DDP46 - Kunnen cadeaus ook duurzaam? - Judith Schmitz (ohmygood)

Wist je dat? De 16 grootste containerschepen ter wereld evenveel zwavel uitstoten als alle auto’s bij elkaar. En er varen niet 16 maar zo’n 50.000 vrachtschepen over de wereld, met grondstoffen en spullen speciaal voor ons (de westerse consument).

Omdat wij al deze onnodige vervuiling natuurlijk willen verminderen, geven we je hieronder 6 tips om te consuminderen:


1.     Refuse: 

Stel jezelf de vraag of je het echt nodig hebt? Nog een shirt, nog een paar schoenen, nog meer spullen? Probeer wat vaker ‘nee’ te zeggen.

2.     Reduce: 

Daag jezelf uit! Wil je iets hebben? Wacht in eerste instantie een bepaalde periode voordat je tot aankoop overgaat. Wil je het dan nog steeds hebben? Vaak is de wens dan alweer weg. Op deze manier word je consumptiegedrag verminderd.

3.     Reuse:

 Je kunt spullen hergebruiken! Denk aan je eigen spullen, maar bijvoorbeeld ook aan de kringloop. De kringloop is de perfecte plek voor het vinden van nieuwe spullen, maar kan juist ook goed gebruik worden voor het verkopen van oude spullen.

4.     Re-Gift:

Geef iets cadeau zonder iets nieuws te kopen! Je hebt vast iets in je huis liggen wat jij niet meer nodig hebt of meer gebruikt. Dit betekent niet dat je een ander er niet blij mee kan maken. Geef het weg!

5.     Repair:

Iets kapot? Maak het! In veel gevallen betekent het niet dat je iets weg moet gooien op het moment dat iets stuk is. Denk hierbij niet alleen aan kleding wat je een tweede leven kunt geven, maar ook aan apparatuur. Je kan dit laten repareren door een ander, maar misschien kan je het ook wel zelf!

6.     Rethink:

Kun je er echt helemaal niks meer mee? Dan kun je het altijd nog recyclen. Gooi het in de juiste container of ga ermee naar de milieustraat in jouw gemeente om te zorgen dat het zo goed mogelijk gerecycled kan worden.


Wij snappen ook dat het soms echt niet anders kan en een nieuw product de enige manier is, maar ook dit kan dan op een duurzame manier.

In aflevering 46 van onze Duurzame Podcast is Judith Schmitz, oprichter van ohmygood, te gast. Ohmygood geeft baanbrekende impactmakers, die een mooi product combineren met een maatschappelijke missie, een podium.

Kan het echt anders? Is het mogelijk om op een makkelijke en vooral duurzame manier leuke of nodige spullen te kopen voor jezelf of voor een ander? Kom erachter in aflevering 46!

De Duurzame Podcast - #46 - Judith Schmitz - Spotify


De Duurzame Podcast - #46 - Judith Schmitz - Youtube


Reactie plaatsen