DDP56 – Een plasticvrij kantoor - Marnix Stokvis (Aquablu)

DDP56 – Een plasticvrij kantoor - Marnix Stokvis (Aquablu)

Wist je dat? Jij mogelijk plastic binnenkrijgt bij het drinken van water. Plastic zit overal en door slijtage breken stukjes af. Deze stukjes microplastics vervuilen niet alleen de lucht en ons voedsel, maar ook het drinkwater.

De Duurzame Podcast - #56 -  Marnix Stokvis  - Youtube

Microplastics

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen troffen in het Nederlandse mineraalwater gemiddeld 96 deeltjes van 10 of enkele tientallen micrometers groot per liter aan. Een Amerikaans onderzoek uit 2018 onthulde dat bij een vergelijkbare test met mineraalwater uit verschillende landen, waaronder de VS, Brazilië en India, zelfs meer dan driehonderd deeltjes per liter werden aangetroffen.

De meeste deeltjes verlaten ons lichaam uiteindelijk weer, maar niet allemaal. Gezondheidswetenschappers waarschuwen dat dit niet zonder risico’s is. De ophoping van kunststof in weefsels zou mogelijk kunnen leiden tot chronische ontstekingen.


Oorzaak

Uit het onderzoek bleek dat de meest voorkomende vervuiler in het bloed polyethyleentereftalaat was. Waarschijnlijk komt een groot gedeelte van dat materiaal in het water terecht wanneer de dop wordt losgedraaid. Er werden nog allerlei andere kunststoffen tegengekomen tijdens het onderzoek. Dit is mogelijk afkomstig van leidingen of apparaten die worden gebruikt tijdens het productieproces.


Vermijden

Het verschil tussen het drinken van kraanwater en bronwater uit een plasticflesje is groot. Om überhaupt enkele deeltjes aan te treffen moet je vele liters kraanwater aftappen. Je bent dus beter af met kraanwater, dit is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook nog eens duurzaam. Probeer dat kraanwater dan alleen niet uit een gerecycled plastic flesje te drinken.


Benieuwd hoe je helemaal kan stoppen met het gebruiken van plastic flessen?

Deze week is Marnix Stokvis, Co-Founder & CEO van Aquablu te gast. Hij vertelt Thijs en Julia over hun slimme waterdispensers en de systeemverandering in hydratie.

Luister jij mee naar aflevering 56?

De Duurzame Podcast - #56 -  Marnix Stokvis  - Spotify


Reactie plaatsen