Hoe creëer je een positieve, duurzame cultuur? – Marcella Bremer

Hoe creëer je een positieve, duurzame cultuur? – Marcella Bremer

Deze week was Marcella Bremer bij ons te gast. Als schrijver van de boeken ‘Cultuur doe je zelf!’ en ‘Positieve cultuur doe je samen’, heeft zij ons alles verteld over hoe je een duurzame organisatiecultuur binnen je bedrijf of organisatie kan creëren.

Hoe maak je een duurzame bedrijfscultuur nou leuk en aantrekkelijk? In deze aflevering ontdek je tips over hoe je snel en effectief stappen in de goede richting kan nemen. Tevens wordt besproken wat er vaak misgaat binnen de cultuur van veel organisaties, zodat jij deze fouten niet hoeft te maken! Veel luisterplezier.

Waarschijnlijk weet je dat een duurzame organisatiecultuur erg belangrijk is voor het succes van je duurzame beleid. Daarom drie tips om een duurzame organisatiecultuur te creëren!

 Deze tips zijn afkomstig van Marcella Bremer, auteur van het boek ‘Positieve cultuur doe je samen’.

De oorzaak van het probleem 

Wat je vaak tegenkomt binnen organisaties, of misschien wel binnen je eigen organisatie is afwachtendheid en gebrek aan eigenaarschap van de werknemer. Dit kan een paar oorzaken hebben. Een voorbeeld hiervan is micromanagement of procedures. Hierdoor pakken mensen minder snel zelfstandig wat op en worden ze afwachtender. De kunst is om als leidinggevende dit wat meer los te laten, om te zien wat dat doet met het gedrag van de ander.  

Waar begin je? 

Klinkt misschien heel cliché, maar het proces begint bij jezelf. Want als je zelf lekker in je vel zit is het ook makkelijker om andere mensen te behandelen zoals jij ook graag behandeld wilt worden: “Je hebt zelf een enorme bijdrage, en je beïnvloed ook de cultuur van jouw organisatie en dat begint in jouw team met hoe je je directe collega’s beïnvloed. Door wie je bent, wat je zegt en vooral hoe je het zegt”, aldus Marcella.

Ook is het belangrijk om volledig achter je eigen plan te staan. Meen wat je zegt, en nog belangrijker, ga er ook mee aan de slag. Betrek het hele team erbij door vragen te stellen. Door goede vragen te stellen gaan mensen nadenken en gaat het balletje bij hun rollen. Marcella: “Ga het vooral niet in je eentje bedenken als leidinggevende of ondernemer en de rest vertellen wat ze moeten doen.”. Dit kan je doen door activiteiten of werkgroepen op te zetten onder werktijd waar mensen zich voor kunnen inschrijven. Zo kunnen mensen zelf de keuze maken wat en hoeveel ze eraan bij willen dragen. Jij faciliteert en de mensen nemen leiderschap.

Wat krijg je ervoor terug?

Als je het aandurft deze stappen te zetten richting een duurzamere organisatiecultuur zul je daar in kleine stapjes veel voor terug krijgen! Als je bijvoorbeeld met de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN gaat werken. Dan krijgen mensen zoals Marcella dat zegt zoveel passie, drive en motivatie. Want iedereen wil uiteindelijk graag bijdragen aan iets wat groter is dan alleen maar geld verdienen en jezelf. Mensen gaan dus harder werken en krijgen meer plezier in hun werk. Maar ook leren ze hun collega’s beter kennen en het vertrouwen onderling gaat omhoog. Want positieve cultuur doe je samen!


De Duurzame Podcast - #32 - Marcella Bremer - Spotify

De Duurzame Podcast - #32 - Marcella Bremer - YouTube


 


 

Reactie plaatsen