DDP68 – De duurzame Bol.com – Michael van Loenen (YouBeDo)

DDP68 – De duurzame Bol.com – Michael van Loenen (YouBeDo)

De Duurzame Podcast - #68 - Micheal van Loenen - Youtube

Hoe betaal je dezelfde prijs voor een boek als bij een andere boekenhandel, maar doneer je tegelijkertijd 12% hiervan aan een goed doel? 

Deze week is Michael van Loenen, Founder van YouBeDo, te gast in De Duurzame Podcast. Hij heeft het samen met Thijs en Pieter over hoe je het verschil kan maken bij het aanschaffen van jouw lievelingsboek. Ook kom je erachter hoe inspirerend de ondernemingsvorm steward-ownership is. Dat en nog veel meer in deze aflevering! 

YouBeDo.com 

In 2007 richtte Michael samen met zijn goede vriend, Bert van Ingen, YouBeDo op. Hun motivatie? Een gedeelde ergernis aan ongelijkheid in de wereld! 

Tijdens de zoektocht kwamen ze eigenlijk per ongeluk bij boeken uit. Door de vaste prijzen die gehanteerd worden voor boeken verkoop in Nederland, kunnen ze in deze branche de concurrentie aangaan met grote spelers. 

En dat is ze gelukt! YouBeDo doneert tot 12 procent van de verkoopprijs van een boek aan projecten van goede doelen, waarbij de koper zelf kan bepalen welk project gesteund wordt. Hierdoor is er inmiddels meer dan 650.000 euro aan het goede doel gedoneerd!

Steward-ownership 

In 2015 begon de grote groei en tijdens een gesprek met de accountant kwamen ook de aandelen ter sprake. Dit was het moment voor een grondige heroverweging en verdere verdieping. Na een zorgvuldige afweging viel de keuze op de “coöperatievorm in een modern jasje”: steward-ownership.
 Bij een steward owned bedrijf worden alle aandelen van een bedrijf ondergebracht in een stichting of coöperatie, die op die manier officieel de eigenaar van de onderneming wordt. De missie en de continuïteit van het bedrijf staan centraal bij steward-ownership. Op die manier worden aandeelhouders dienstbaar aan het bedrijf, waardoor het bedrijf een veel menselijker karakter krijgt.  

Meer weten over dit inspirerende ondernemersverhaal? Luister dan nu aflevering 68 van De Duurzame Podcast! 

De Duurzame Podcast - #68 - Micheal van Loenen - Spotify


Reactie plaatsen