blog 50
De Duurzame Podcast
De Duurzame Podcast
03/07/2023
1 min

DDP50 – Tips om je huis te verduurzamen – Remko Beekman (Klusbedrijf Precise)

03/07/2023
1 min

De klimaat- en wooncrisis kunnen hand in hand gaan. Toch komt het steeds vaker voor dat de één boven de ander wordt verkozen. Bijvoorbeeld in Amsterdam, zij schroeven namelijk hun duurzame wensen terug in strijd tegen de wooncrisis. ‘De wooncrisis mag geen bouwcrisis worden.’ Aldus Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw, D66).

Of het nu gaat om circulair of energieneutraal bouwen. In de plannen van de komende jaren gaat de gemeente geen extra duurzame eisen opstellen, terwijl daar eerst wel sprake van was. Dit komt volgens de gemeente Amsterdam door de hogere kosten van duurzaam bouwen.

De transitie van een lineaire naar een circulaire economie is van noodzaak. Vooral in de bouwsector is het belangrijk dat transitie wordt doorgezet.

Lineaire economie

In toenemende mate komen overheden en bedrijven erachter dat de grondstoffen die we nodig hebben voor onze producten niet oneindig zijn. Onze huidige economie is van lineaire aard, dit neemt risico’s met zich mee.

De productie gaat als volgt: grondstoffen delven, produceren, consumeren en vervolgens afval. Het afval wat hiervan overblijft bestaat waardevolle schaarse materialen die voornamelijk worden verband. Dit heeft natuurlijk dramatische gevolgen voor het milieu.

Transitie

Door de zeer dominante lineaire economie is het zomaar veranderen in een circulaire economie erg complex. De systemen, de productiefactoren, de gewoonten etc. zijn lineair geprogrammeerd. Toch is deze verandering van noodzaak voor het milieu en de aarde waarop wij leven.

Circulaire economie

Het maken van spullen en het winnen van grondstoffen kost energie, waarmee de aarde opwarmt. Hoe meer we verbruiken en consumeren, hoe meer de aarde zal opwarmen. We zullen dus zuinig en slim moeten omgaan met onze grondstoffen. In een circulaire economie bestaat er geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. In deze economie is afval de nieuwe grondstof.

De transitieagenda Circulaire Bouweconomie stelt een duidelijk doel: uiterlijk in 2050 moet de gebouwde leefomgeving in Nederland circulair zijn.

Deze week is Remko Beekman van klusbedrijf Precise te gast bij De Duurzame Podcast, hij geeft Thijs en Julia tips om je huis te verduurzamen. Volgens Remko hoeft duurzaam en circulair bouwen helemaal niet duurder te zijn. Het kan zelfs goedkoper!

Hoe? Kom erachter in aflevering 50!

De Duurzame Podcast - #50 -  Remko Beekman - Spotify

De Duurzame Podcast - #50 -  Remko Beekman - Youtube

Reacties
Categorieën