De missende link van circulair bouwen - Bernice Kamphuis

De missende link van circulair bouwen - Bernice Kamphuis

Vraag jij je ook wel eens af wat er gebeurt met al het 'groen' van een sloopproject? Helaas wordt dat simpelweg vernietigd. Althans, niet als het aan Bernice Kamphuis ligt. Zij heeft Stichting Struikroven opgericht. Hiermee zorgt ze ervoor dat zo veel mogelijk van alle bomen, planten en struiken een nieuw leven krijgen. Hiermee maakt ze de cirkel van circulair bouwen compleet!

Met Stichting Struikroven is Bernice in Eindhoven begonnen, waar ze tevens de officiële klimaatburgemeester is. Inmiddels opereert deze stichting landelijk en groeit snel. In dit interview vertelt Bernice onder andere over de vele voordelen van haar initiatief. Het gaat namelijk veel verder dan enkel het redden van bomen en planten, het heeft ook een grote maatschappelijke impact!

Ook vertelt Bernice over de grootste uitdagingen van haar stichting en inspireert ze jou om zelf in actie te komen. Een leuk interview om na de zomerstop mee te beginnen!

Hier zijn de drie voordelen van Struikroven nog even op een rijtje

Van Struikroven tot samenhorigheid

Struikroven is voor meer goed dan alleen je karma punten zoals Bernice dat zegt. Voor de bewustwording onder de mens bijvoorbeeld. Veel onderwerpen over klimaatveranderingen komen aan bod en mensen worden weer opnieuw wakker geschud. Het is voor jong en oud dus iedereen kan meedoen! Voor de samenhorigheid binnen een wijk heeft Struikroven dus ook een positief effect

Circulair slopen

Nooit meer nieuw groen kopen en de wereld 100% circulair maken. Dat zou er gebeuren als iedereen zou gaan Struikroven. Nog een pluspunt: we gebruiken alles wat er al bestaat en hoeven dus niet extra bij te produceren. Hiermee maak je de cirkel compleet en behoort het bestaand groen tot het circulaire sloopproces.

Hoe nu verder?

“Maar zie ik die plantjes dan ooit nog terug?” Hoor ik je denken.  Zeker wel! Als bewoner kan je de planten mee nemen ter vergoeding van je eigen tuin. Maar ze kunnen ook gelijk een plek in een openbare ruimte krijgen. In bijvoorbeeld parken of schoolpleinen. Bomen en planten zorgen voor een hogere opname van C02 en Fijnstof, dus wel zo fijn om er genoeg te behouden in een drukke stad.

Meer weten of zelf Struikroven? Dat kan! Luister dan de podcast of bekijk de aflevering hieronder!


De Duurzame Podcast - #24 - Bernice Kamphuis - Spotify

  


De Duurzame Podcast - #24 - Bernice Kamphuis - YouTubeReactie plaatsen