DDP38 – De donkere waarheid van de make-up industrie - Sinem Tuncer (Arkive)

DDP38 – De donkere waarheid van de make-up industrie - Sinem Tuncer (Arkive)

Ze zijn rond de 5 mm groot en onmogelijk om ooit op te ruimen. Microplastics worden in steeds meer producten gevonden zoals bier en schaaldieren, en zo ook in cosmeticaproducten. Maar kan dit ook beter en duurzamer? Dat hebben wij voor je uitgezocht!

Huh, microplastic? 

Wist jij dat in meer dan 1000 cosmeticaproducten microplastics verwerkt zitten? Deze kleine deeltjes plastic worden vaak bewust toegevoegd aan een product om ze vloeibaarder of mooier te maken. Microplastic zit bijvoorbeeld in mascara omdat het goedje anders niet op je wimpers zou blijven plakken. Ze hebben dus best wel een belangrijke functie in producten die de meeste mensen alledaags gebruiken.

Schadelijk voor de gezondheid en milieu

Hoe schadelijk die microplastics nou echt voor onze gezondheid zijn weten we nog niet precies, maar wel weten we dat ze opgenomen kunnen worden door cellen in de huid. Dit kan een ontstekingsreactie kan opleveren waardoor het schadelijk kan zijn voor ons. Bovendien is het bijzonder schadelijk voor het milieu. Tijd voor minder microplastics dus! Hoe kan je hier zelf aan bijdragen?

Microplastic vrij!

Er zijn steeds meer producten die zijn geproduceerd zonder het gebruik van microplastics. Deze kun je herkennen aan het ‘Zero-logo’ op het product. Dus wanneer je deze producten koopt ben je sowieso goed bezig voor je eigen gezondheid en voor het milieu. Wist je echter dat er ook ontzettend veel (cosmetica) producten onverkocht op de storthoop belanden? Dat moet echt anders! En daarom gaat onze podcast-aflevering van deze week daarover.

 Sinem Tuncer, oprichter van Arkive, was bij ons in de studio. Zij neemt je mee in alle schandalige feiten over vernietiging van cosmetica producten, en komt gelukkig ook met een oplossing! Benieuwd naar haar verhaal? Aflevering 38 staat voor je klaar!

De Duurzame Podcast - #38 -  Sinem Tuncer - Spotify

De Duurzame Podcast - #38 -  Sinem Tuncer - YouTube 


Reactie plaatsen