DDP53 – Stop met aluminium onder je oksels – Dewi van de Waeter (The Lekker Company)

DDP53 – Stop met aluminium onder je oksels – Dewi van de Waeter (The Lekker Company)

Wist je dat? Duizenden cosmeticaproducten microplastics bevatten. En dat niet alleen, ook zijn veel beauty producten niet vegan-proof.

Plastic

Uit een analyse van de Plastic Soup Foundation bleken 6682 van de 7707 cosmeticaproducten microplastics te bevatten. Het gaat hierbij om producten van de tien populairste cosmeticamerken in Europa.

Misschien vraag je jezelf af: Hoe komen deze microplastics in cosmeticaproducten terecht? Ze worden bewust toegevoegd aan cosmeticaproducten zoals tandpasta, shampoo en make-up. Producenten gebruiken microplastics om hun producten bijvoorbeeld mooier en beter smeerbaar te maken.

Al geruime tijd worstelen wetenschappers met de vraag wat de impact is van het vele minuscule plastic op de gezondheid van de mens. Onlangs hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam aangetoond dat er microplastics aanwezig zijn in het bloed van mensen.

"We weten dat microplastics door cellen kunnen worden opgenomen. Ook door immuuncellen. Dat kan een ontstekingsreactie opwekken", legt Van Duursen uit. Daarnaast is bekend dat microplastics bij de hersenen en vermoedelijk ook in de placenta kunnen komen. "Dat betekent dat het ook bij het kind in de baarmoeder terecht kan komen en schadelijke effecten kan hebben."

Dierlijke producten:

Ook is de lijst van dierlijke producten in cosmetica eindeloos. Om je een beetje een beeld te geven is hier de top 3 van meest voorkomende dierlijke ingrediënten in cosmetica:

  1. Wolvet/lanoline (E913) vind je o.a. in mascara, foundation & concealer, lipstick en crèmes.
  2. Karmijn (E120) vind je o.a. in foundation & concealer, lipstick en nagellak.
  3. Bijenwas vind je o.a. in mascara, lipstick en crèmes.

Meer weten over wat er allemaal wel en niet in jouw cosmeticaproducten zit? En hoe je jouw verzorgingsproducten het beste kunt verduurzamen

Deze week is Dewi van de Waeter, founder van The Lekker Company te gast. Zij vertelt Thijs en Marcella over de huidige productie van cosmetica, en komt met een oplossing!

Benieuwd? Luister dan nu naar aflevering 53 van De Duurzame Podcast!

De Duurzame Podcast - #53 -  Dewi van de Waeter - Spotify


De Duurzame Podcast - #53 -  Dewi van de Waeter - Youtube


Reactie plaatsen