De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2023

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2023

Het is weer bijna zover, van 6 tot 12 maart is het De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel! Wij van De Duurzame Adviseurs zijn van de partij, doe jij ook mee?

In deze blog geven we je alvast wat handige & vooral lekkere tips! 

Waarom doen wij mee?

Naast dat het eten van minder vlees ontzettend veel voordelen heeft voor je gezondheid zoals het verkleinen van hart- en vaatziekten, verlagen van je cholesterol en minder verzadigde vetten binnenkrijgen is het ook beter voor milieu en dier. 

Wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet bespaar je wel 193 liter water en 80 kilometer autorijden. Dat is 18% minder water en 41% minder kilometer autorijden aan CO2 uitstoot dan iemand die wél vlees en zuivel eet!

Wil je meer lezen over hoe veel invloed het verminderen van je vlees en zuivel inname heeft? In het Rapport milieu-impact van Nederlandse voeding van Wageningen University is onderzocht hoe veel je bespaart wanneer je vlees en zuivel vervangt. 

 

Vervangers

We weten allemaal dat er vlees en zuivelvervangers bestaan. Maar wat zijn nou de lekkerste? Hieronder een lijstje met de beste vervangers, persoonlijk gekeurd door Team DDA! 

Tips voor vlees of vis vervangers

  • Gebruik zongedroogde tomaatjes in reepjes als vervanging voor spekjes
  • Gecrushde walnoten als extra bite in stampot of andere gerechten
  • Gerookte gezoute amandelen als vervanging voor spekjes 
  • Tempé 
  • Vivera Gyros
  • Vivera Plantaardige Kipkrokant Snitzel of Chicken Tenders
  • Vegan zalm van Vegan Junkstar
  • Vegan kaviaar van de Albert Heijn

 

Tips voor zuivelvervangers

  • Provamel amandelmelk 
  • Alpro plantaardige variatie op yoghurt
  • Vervang kaas op pasta door edelgistvlokken
  • Edelgistvlokken in de blender met zout en cashewnoten voor een vervanger van Parmezaanse kaas
  • Oatly kookroom
  • Oatly Haver 
  • WildWestLand Plantaardige kruidenroomkaas
  • Smeerkaas & feta van Violife
  • Sauzen van Vegan Junkstar, vooral de truffelmayo
  • Blauwe kaas van Joy&Joy

 

Inspiratie

Maar wat kan je dan nog wel eten vraag je je misschien af. Onze collega’s hebben wat lekkere vegan recepten voor je uitgeprobeerd die zeker het proberen waard zijn! 

Vegan havermoutpap:


Ingredienten

  • 200 ml sojamelk
  • 50 g fijne havermout
  • ½ geprakte banaan
  • 1 in plakjes gesneden nectarine

 

Bereiding

Breng sojamelk met havermout aan de kook voor 2 minuten. Voeg de geprakte banaan toe. Voeg de havermoutpap in een bakje en leg de nectarine op de havermoutpap.

 

Wrappizza uit de oven



Ingredienten:

  • Meergranenwrap  
  • 2 el passata
  • Oregano
  • Peper en zout

Toppings (suggestie):

  • Avocado
  • Paprika
  • Kidneybonen
  • Mais
  • Geraspte vegan kaas


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Breng de tomatenpassata op smaak met de oregano, peper en zout. Leg de wraps op een bakplaat bekleed met bakpapier. Verdeel over iedere wrap wat tomatensaus. Smeer het goed uit. Verdeel je favoriete beleg over de wrap pizza’s.


Toast met vegan roomkaas, zalm en kaviaar



Ingredienten

  • Toast/ brood naar keuze
  • WildWestLand Plantaardige kruidenroomkaas
  • Plantaardige zalm van Vegan Junkstar (ontdooid, uit de vriezer)
  • Vegan kaviaar van de Albert Heijn
  • Lente ui


Bereiding

Brood roosteren, plantaardige kruidenroomkaas op het brood smeren. Ontdooide zalm uit de vriezer verdelen over het brood, kaviaar en lente ui toevoegen. 


Kijk voor nog meer leuke recepten ook op https://www.weekzondervlees.nl


Volgens mij zijn we nu helemaal klaar voor 6 maart! We hopen dat we je zo genoeg gemotiveerd hebben om mee te doen en misschien bevalt het wel zo goed dat je er zelfs voor kiest volledig vegetarisch of zelfs vegan te worden ;)

Heb je nog lekkere tips voor vlees of zuivel vervangers of misschien een leuk receptje? Laat het ons vooral weten in de comments en misschien plaatsen we jouw recept volgende week wel als inspiratie!

Reactie plaatsen