DDP36 – Airco’s zijn de grootste boosdoener van het klimaatprobleem - Arthur van der Lee (Dutch Climate Systems)

DDP36 – Airco’s zijn de grootste boosdoener van het klimaatprobleem - Arthur van der Lee (Dutch Climate Systems)

Hoe komt het dat bijna niemand weet dat airco’s behoren tot de grootste vervuilers op aarde? Arthur van der Lee was deze week bij ons in de studio om ons te vertellen over dé oplossing tegen vervuilende airco’s: De ICE CUBE. Maar wat heeft deze airco niet dat vervuilende airco’s wel hebben? Dit en meer in aflevering 36!

 

Trend alert: vervuilende airco’s 

Eerst kwam je ze alleen tegen op vakantie, maar steeds vaker zijn de airco’s ook in Nederland bij mensen thuis te vinden. Het is namelijk een nieuwe trend om je huis energiezuiniger te verwarmen met een airco. Maar veel mensen weten niet dat dit ontzettend slecht is voor het klimaat.

 

Grote vervuilers 

In Airco’s zitten F-gassen. Deze gassen hebben hetzelfde effect als dat CO2 op onze dampkring heeft, alleen zijn ze tot wel 1000 keer schadelijker dan CO2. Helaas blijft het daar niet bij. Als je bomen plant kan je CO2 weer langzaam uit de lucht halen, maar F-gassen zijn niet meer uit de lucht te halen zodra ze er eenmaal in zitten. Eigenlijk ontstaat er dus langzaam een soort dekentje om de aarde die steeds dikker wordt.

 

ICE CUBE

Dutch Climate Systems vond dat het zo niet langer kon en hieruit is het product De ICE CUBE ontstaan. Deze airco is 80% zuiniger dan gewone airco’s, verbruikt geen broeikasgassen, is circulair en er hoeven geen F-gassen in. Maar wat gebruiken ze dan wel? Water! 1 kuub water levert genoeg energie om één nieuwbouwwoning jaarlijks koel te houden. Dit is zelfs waterbesparend, want energiecentrales verbruiken heel veel water om die energie op te wekken, en Dutch Climate Systems gebruikt dat rechtstreeks. Wat wil je nog meer?


De Duurzame Podcast - #36 -  Arthur van der Lee - Spotify


De Duurzame Podcast - #36 -  Arthur van der Lee - YouTube


 

Reactie plaatsen