Alles over het zelf opstellen van een CO2-Footprint

Hoe stel je een CO2-Footprint op

Oké, dit is voor ons het meest waardevolle artikel dat we tot nu toe hebben gemaakt. Dit is namelijk de eerste video in Nederland waarin je volledig wordt uitgelegd hoe je een CO2-Footprint maakt!

Bekijk de video over hoe je de CO2-Footprint opstelt hieronder, of lees verder over het opstellen van de CO2-Footprint onder de video.



Stap 1 in het opstellen van een CO2-Footprint:

Open een excel sheet.


In de eerste kolom zet je alle verschillende energiestromen op een rij. Volgens het Green House Gas protocol zijn dat er ongeveer 8. Wij delen in dit artikel de belangrijkste 3: Je gasverbruik, elektriciteitsverbruik en brandstofverbruik. Deze (en alle andere die van toepassing zijn) zet je in de eerste kolom.


In kolom twee is het handig om alle eenheden te zetten. Voor gas is dit bijvoorbeeld kubieke meter, voor elektriciteit kilowattuur en je brandstof splits je in liters diesel, benzine en lpg.


In de derde kolom moet je aantonen hoeveel je van al deze energiestromen je in een geheel kalenderjaar hebt verbruikt. Verderop in dit blog leggen we je uit hoe je dat precies berekend of opzoekt. Voor de uitleg gaan we er nu even vanuit dat je dit allemaal perfect op papier hebt staan.


Vervolgens zet je in de vierde kolom de conversiefactor. Wat is nou een conversiefactor? Een conversiefactor is een getal waar veel onderzoek naar is gedaan en dat je moet gebruiken. Dit getal geeft aan hoeveel CO2 er wordt uitgestoten bij het verbruik van bepaalde vormen van energie. Ofwel, 1 kilowattuur is ongeveer (!) 500 gram CO2. Waar vind je deze conversiefactoren? Die vind je op www.co2emissiefactoren.nl

Stap 2 het opstellen van een CO2-Footprint:

Vermenigvuldig nu alle verbruiken die je hebt met de bijbehorende conversiefactoren. Deze getallen zet je in kolom 5. Als je vervolgens helemaal onderaan een grote streep zet en al deze getallen bij elkaar optelt. Tadaa: Jouw CO2-Footprint. Dit getal is trouwens ook heel relevant om te weten of je klein, middel of groot bedrijf bent voor de CO2-Prestatieladder.

Hoe betrouwbaar moet dit zijn?

Maar dan de belangrijkste vraag: De kolom met je verbruikscijfers, hoe betrouwbaar moet die zijn?! Het Green House Gas protocol en de ISO 14064-1 norm doen er pagina’s lang over om eigenlijk maar twee dingen met je te delen.

  • Je mag niet zomaar een afdeling of gedeelte van de organisatie niet meenemen in je verbruiksgegevens. Dit noemen we ook wel de organizational boundry. Weten wat dat inhoudt? Check dit video en blog om daar alles over te leren. Voor nu gaan we uit dat je bij je grootste juridische entiteit blijft. Blijft bij de B.V. of de gehele holding en bepaal daar al je verbruikscijfers over.
  • Het moet zo betrouwbaar als mogelijk is. Dus krijg jij netjes een factuur op de KWh nauwkeurig maar kom jij in je footprint met een schatting aan. Tja dan gaat een auditor daar wat van zeggen. Je hebt immers exacte cijfers dus die zul je ook moeten gebruiken.

  • Maar wij kunnen het verbruik helemaal niet nauwkeurig bepalen?!

    Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je in een verzamelgebouw zit. Of dat je meerdere auto’s op dezelfde tankpas laat tanken. Of heb je een all-in prijs en weet je überhaupt niks over het gebouw. Op dat moment zal je toch je best moeten doen om het zo nauwkeurig mogelijk te berekenen. Ook kun je in zo’n geval wel maatregelen en doelstellingen opstellen om bijvoorbeeld nauwkeuriger te gaan meten. Het plaatsen van tussenmeters of verder uitsplitsen van brandstof verbruik zouden je zo al enorm helpen in je inzicht. Hoe beter je meet hoe beter je kunt sturen op doelstellingen en maatregelen.

    Samengevat:

    Zorg dat je alles binnen je bedrijf meeneemt, je zo betrouwbaar mogelijk weet te onderbouwen én zorg dat alles transparant is. Wat je onderbouwing of berekening nu is, laat het duidelijk in je sheet zien! Dit betekend ook dat je moet aantonen waar je alle getallen in je berekening vandaan hebt.
    Wil je nu dat echt dat je CO2-Footprint klaar is voor je audit? Dan moet je nog wel een emissie inventaris rapport opmaken. Daarbij geef je per paragraaf aan hoe en waarom deze aan alle GHG eisen voldoet. Wil je zo’n rapport graag hebben of heb je hulp nodig bij het opstellen van een CO2-Footprint, wij helpen je hier graag verder.
Reactie plaatsen