Wat zijn de eisen van niveau 1 tot en met 5 voor de CO2 prestatieladder?

Hoe zit het nu precies met de eisen voor de CO2-Prestatieladder

Zoals je waarschijnlijk kan raden zit er een verschil in zwaarte aan de eisen van de CO2-Prestatieladder op de verschillende niveaus. Op CO2-Prestatieladder niveau 1 zijn de eisen het lichtst en op CO2-Prestatieladder niveau 5 het zwaarst. Maar waar zit dat verschil nou precies in?


Als voorbeeld gebruiken we de eisen onder het kopje A, de CO2-Footprint. In Jip en Janneke taal is het verschil in de eisen als volgt:


Op CO2-Prestatieladder niveau 1 stelt dit niet veel meer voor dan een idee hebben van wat je verbruikt. Op de achterkant van een bierviltje kan je globaal neerzetten dat je wel wat elektriciteit verbruikt. Vanwege je wagenpark zal er ook wel wat diesel verbruik zijn. En gezien je niet met je jas binnen aan zit zal je ook nog wel wat gas verbruiken. Achterkant van je bierviltje vol, CO2-Prestatieladder niveau 1 is voldaan.


Op CO2-Prestatieladder niveau 2 verwachten ze dat je dit bierviltje iets verder formaliseert en het bijvoorbeeld in een Excel sheet stopt. Maak dat kwantitatief over een heel kalenderjaar. Hoeveel KwH heb je verbruikt? Hoeveel daarvan was groen en hoeveel was grijs? Hoeveel diesel, lpg en benzine heb je verbruikt? Als je deze exacte aantallen netjes onder elkaar hebt, ben je er al.



Wat hebben CO2-Prestatieladder niveau 3 tot en met CO2-Prestatieladder 5 dan extra

Voor CO2-Prestatieladder niveau 3 moet je het Excel-bestand pakken uit CO2-Prestatieladder niveau 2. Vervolgens moet je zorgen dat deze voldoet aan de eisen van ISO-14064-1 en het Green House Gas protocol. Flinke pakken Engelstalige literatuur die een eenvoudige eis bijna zo moeilijk mogelijk maken.


De essentie van de CO2-Footprint is vrij simpel. Zorgen dat je CO2-Footprint stap voor stap aan deze eisen voldoet is echter wat lastiger. Dit is daarom het punt waarop de meeste bedrijven een adviseur inschakelen. Onze beproefde formats zorgen er namelijk voor dat je eenvoudig aan al deze eisen voldoet.


Na het behalen van CO2-Prestatieladder niveau 3 ben je voor je eigen bedrijf in feite klaar. Vanaf dit punt sluit je het hoofdstuk je eigen bedrijf af. Voor CO2-Prestatieladder niveau 4 en CO2-Prestatieladder niveau 5 begint het nieuwe hoofdstuk, “De Keten”.


Wat houdt dit in?


Op CO2-Prestatieladder niveau 4 moet je een ketenanalyse maken. Dit betekent dat je gaat kijken naar al je toeleveranciers, maar ook naar wat er na jou in de keten gebeurt. Hier ga je kijken naar wat de CO2-uitstoot is van deze gehele keten, niet alleen je eigen bedrijf.


CO2-Prestatieladder niveau 5 wil dat deze ketenpartners ook kwantitatieve informatie aanleveren over de CO2 impact van hun producten. Hier ga je dus nog specifieker kijken naar wat de CO2 impact van je product is van cradle to grave.



Samengevat

Kort samengevat; Op CO2-Prestatieladder niveau 1 zet je alles op de achterkant van een bierviltje. CO2-Prestatieladder niveau 3 gaat alleen over je eigen bedrijf en wordt gezien als het goede instapniveau.  CO2-Prestatieladder niveau 5 betekent dat je flink aan de bak moet. Gelukkig zijn er voor kleine bedrijven ook wat vrijstellingen op de hogere niveaus. Check daarom vooral ook de video en het blog voor kleine bedrijven.



Heb je hulp nodig om te voldoen aan de eisen van de CO2-Prestatieladder? Wij helpen je graag verder met het behalen van de CO2-Prestatieladder. Ben je werkzaam voor een bedrijf klik dan hier of voor een gemeente klik dan hier.

https://youtu.be/hN-cgnuAmrA
Reactie plaatsen