Wat zijn de verschillen tussen de CO2-Prestatieladder en de EED?

Wat zijn nu de grote overeenkomsten en verschillen tussen de CO2-Prestatieladder en de EED?

Om kort antwoord op deze vraag te geven. De EED (Energy Efficiency Directive) is eigenlijk niets anders dan eis 3.A.1 en 2.A.3 van de CO2-Prestatieladder.

Zijn er nog vragen?

Okee, we zullen hem nog wat toelichten. Voor de mensen die misschien niet weten wat het is. De EED staat voor Energy Efficiency Directive (Energie Efficiëntie Richtlijn in het Nederlands). De EED is verplicht gesteld vanuit Brussel. Het houdt in dat bedrijven boven de 250 FTE of 50 miljoen omzet per jaar aan deze verplichting moeten voldoen. Zij moeten aan hun bevoegd gezag, vaak de gemeente of provincie, aantonen dat zij aan deze richtlijn voldoen. Sommige bedrijven zullen al wel de CO2-Prestatieladder hebben, sommige nog niet.

Wat houdt het in als je al wel de CO2-Prestatieladder hebt?

Heb je het certificaat voor de CO2-Prestatieladder niveau 3 of hoger? Dan hoef je verder niks meer te doen. Het certificaat zelf is genoeg om aan het bevoegd gezag aan te kunnen tonen dat je aan de eisen voldoet. Er is namelijk erg veel overlap tussen de eisen.

Want wat is nu een EED? Een EED is eigenlijk niet veel meer dan het opstellen van je CO2-Footprint volgens de internationale richtlijnen. Dit heb je voor de CO2-Prestatieladder certificaat ook al gedaan. Daarnaast moet je ook een energie beoordeling doen. Als je dus onze video’s kijkt over de CO2-Footprint en de Energie Beoordeling dan weet je al voor een heel groot gedeelte wat je moet gaan doen.

Stel je hebt nog helemaal niets?

Okee stel nu dat je nog niks hebt gedaan. Je hebt geen CO2-Footprint, geen energiebeoordeling en je hebt ook ons handige 4 stappenplan nog niet gedownload. Dan moet je bij het begin beginnen. Bereken je CO2-Footprint. In het kort is dat je gas, energie en brandstofverbruik over een heel kalenderjaar in kaart brengen. Voor stap 2 ga je een laagje dieper kijken: Waar komen al die verbruiken vandaan? Dus niet alleen simpelweg je verbruik opgeven. Ook geef je aan hoeveel daarvan bijvoorbeeld wordt gebruikt door je koeling, door de computers, de verlichting en door andere apparatuur etc. Dat doe je ook zo met je brandstof en je gasverbruik. Vervolgens kom je met een reductieplan om aan de slag te gaan.

Conclusie

Gooi dat allemaal bij elkaar. Zorgt dat alles kwantificeerbaar is en duidelijk is uitgewerkt en dan ben je er. Dan voldoe jij als bedrijf ook aan de EED. Wil je toch wat meer uitleg? Ons EED E-Book gaat op alle stappen nog dieper in, mocht je meer informatie willen over het voldoen aan de EED-verplichting klik dan hier.
Heb je hulp nodig bij het behalen van de eis 3.A.1 en 2.A.3 van de CO2-Prestatieladder? Wij helpen je graag verder om de CO2-Prestatieladder te behalen. Ben je werkzaam voor een bedrijf klik dan hier of voor een gemeente klik dan hier.

https://youtu.be/dO6JaWlLtxE
Reactie plaatsen