Het traject om niveau 3 van de CO2 prestatieladder te behalen

Stel je bent als bedrijf helemaal klaar om CO2 te gaan reduceren en kosten te gaan besparen. Niveau 3 van de CO2-Prestatieladder is daar uitermate geschikt voor. Maar, vraag je je af. Hoe ziet het traject om CO2-Prestatieladder niveau 3 te behalen er precies uit? En hoe lang duurt dat traject? Wat moet je als allereerste doen?



CO2-Prestatieladder niveau 3 behalen? Stap 1: Pak de telefoon.

Pak die telefoon en bel de certificerende instantie! Zoek de instantie die bij je past, en plan de audit. Waarom? Voor je het weet zijn zaken als certificaten secundair. Dan hebben ze niet meer de prioriteit. Zo’n langslepend traject kost uiteindelijk alleen maar tijd en geld zonder dat het wat voor je oplevert. Met een audit datum heb je een stok achter de deur als extra motivatie.


De tweede reden dat we dit adviseren is omdat er een ernstig tekort is aan auditoren voor de CO2-Prestatieladder. Dit terwijl de vraag groot is. Het zou zonde zijn als je nu een half jaar aan de slag gaat en vervolgens nog een half jaar moet wachten voor de auditor langs komt. Zonde!


Het traject om niveau 3 te behalen is prima te doen in 3-6 maanden. Dit geeft je voldoende tijd om een kwalitatief sterk rapport op te maken en te zorgen dat duurzaamheid in de bloedbanen van je bedrijf terecht komt.


De volgende stap is simpel. Beginnen. Loop alle eisen langs en maak voor jezelf een plan van aanpak. Bekijk per eis wat er moet gebeuren en hoe je aan kan tonen dat jullie aan deze eis voldoen. Heb je dit allemaal gedaan dan komt de auditor bij jullie langs voor de fase 1 audit.



CO2-Prestatieladder niveau 3 behalen, fase 1 audit (documentatie audit)

De fase 1 audit herken je wellicht van iso normen. Dit is de documentatie audit. De auditor gaat rustig door alle documentatie heen en stelt zijn vragen op. Vaak kan je ze gewoon rustig hun gang laten gaan (dit gebeurd ook vaak op afstand). Als ze vervolgens klaar zijn kan het dat ze met nog wat vragen komen voor eventuele onduidelijkheden.


Deze audit gaat puur om alles dat op papier staat. De auditor kijkt, klopt het op papier dat jullie aan de eisen voldoen. Aan het eind van deze audit komt de auditor eventueel met een aantal afwijken of zorgen die je moet verbeteren. Vervolgens komen ze een week of 3 later langs voor de fase 2 audit, de implementatieaudit.



CO2-Prestatieladder niveau 3 behalen, fase 2 audit (implementatie audit)

Mocht je eventuele afwijkingen tijdens de fase 1 audit hebben gekregen zal je aan de bak moeten. De tijd tussen de fase 1 en 2 audit kan je gebruiken om al deze afwijkingen te verbeteren. Een ideaal systeem en ook de reden dat het voor ons altijd lukt om bedrijven succesvol de audit te laten behalen. Door de fase 1 audit, de generale repetitie, heb je de kans dingen te corrigeren zodat je lachend de fase 2 audit tegemoetziet.


De fase 2 audit, de implementatie audit, ziet er iets anders uit dan fase 1. Tijdens deze audit wil de auditor checken of het systeem ook daadwerkelijk in jullie bedrijf wordt gehandhaafd. Dit betekent dat als hij een willekeurige medewerker aanspreekt deze ook antwoord moet kunnen geven op vragen als:




  • Weet hij/zij dat er een CO2-reductiebeleid is?
  • Weet hij/zij wat de doelstellingen zijn van jullie organisatie?
  • Weet de medewerker wat hij/zij persoonlijk kan bijdragen aan deze doelstellingen?

Deze laatste vraag is het allerbelangrijkst. Niet alleen voor het papiertje, maar natuurlijk ook om maximaal CO2 te kunnen reduceren. Het zijn namelijk de medewerkers die voor het grootste reductiepotentieel kunnen zorgen! Een goed milieu begint immers bij jezelf.


Een concreet voorbeeld hiervan: Weet de medewerker dat hij/zij op het rechtervoetje moet letten als ze in de auto zitten? Of dat het licht in een vergaderruimte uit moet als er niemand zit? Zorg daarom voor een goede communicatie. Zo weten je medewerkers wat je footprint is, jullie doelstellingen zijn en hoe zij positief kunnen bijdragen om deze te behalen.



De technical review

De laatste stap is de technical review. Dit gebeurt intern bij de auditerende partij. Volgens het vier ogen principe is dit een collega van de auditor die bekijkt of alles inderdaad aan de regeltjes voldoet. Dit gaat meestal probleemloos. Waarna je het bericht krijgt dat je gehele dossier voldoet aan de eisen.



Krijg je dan het CO2-Prestatieladder niveau 3 certificaat?

Nee, nog niet. Het enige dat je vervolgens nog moet doen is je contributie overmaken aan de SKAO. Zodra dit gebeurd is krijgt de auditor het bericht van SKAO dat je bent geregistreerd. Vervolgens geeft de auditor aan dat je aan alle eisen voldoet en dan… is het tijd voor taart! Gefeliciteerd, je hebt niveau 3 op de CO2-Prestatieladder behaald.



Heb je hulp nodig bij het behalen van de CO2-Prestatieladder niveau 3? Wij helpen je graag verder met het behalen van de CO2-Prestatieladder. Ben je werkzaam voor een bedrijf klik dan hier of voor een gemeente klik dan hier.

https://youtu.be/-_8gdCUV0xs
Reactie plaatsen