Waar moeten CO2-prestatieladder doelstellingen aan voldoen?
Dit is een vraag die wij al sinds het ontstaan van de CO2-Prestatieladder standaard te horen krijgen. De doelstellingen van de CO2-Prestatieladder. Wat houdt dat in?!
"De directie is bang dat we opeens alle auto’s de deur uit moeten doen. Of dat het dak vol moet liggen met zonnepanelen. Of dat minimaal ieder jaar een groot percentage moet gaan reduceren…"
Wij hebben goed nieuws en minder goed nieuws voor je.
Het goede nieuws.
Geen paniek! Je kan rustig ademhalen. De CO2-Prestatieladder laat je volledig vrij in het bepalen van je eigen doelstellingen. Hoe ze eruitzien, wat jouw plan van aanpak is en welke maatregelen je wel en niet toe wil of kan passen. Nergens vind je “Je moet deze maatregel doorvoeren of toepassen”. Ook word je niet ingedeeld in een benchmark waarbij je minimaal zo goed moet presteren als vergelijkbare bedrijven op hetzelfde niveau. Ook is er geen harde eis waarbij ze zeggen dat je nog maar X-ton CO2 uit mag stoten of liter brandstof per kilometer mag verbruiken. Welke regels zijn er dan wel?
Het minder goede nieuws.
Er zijn wel een aantal eisen waar je CO2-Prestatieladder doelstellingen aan moeten voldoen. Dit vind je in de 5 criteria die gesteld zijn voor de doelstellingen.
Het allerbelangrijkste hiervan is: Jouw doelstellingen moeten significant zijn. Dat is waar de auditor dan ook op let. Mocht je als bedrijf bijvoorbeeld al hartstikke goed bezig zijn, dan kan 1% reductie per jaar al hartstikke goed zijn. Wij hebben een aantal klanten die al zo veel reduceren dat ze ook echt op deze doelstellingen zitten. Meestal als je hiermee begint, is er echter nog veel laaghangend fruit te plukken. Dan is een doelstelling van 5 of 10% CO2 reductie pas significant. Dat is waar de auditor op let.
Verder zitten er wat eisen over hoe je de doelstellingen opstelt. Zo moeten de doelstellingen kwantitatief zijn en duidelijk meetbaar. Deze eisen zijn vaak 1 op 1 vergelijkbaar met de ISO eisen, dus daar zullen we niet verder over uitweiden. Het doorrekenen van je maatregelen, opstellen van een actieplan en actiehouders zijn allemaal logische eisen bij het opstellen van een doelstelling.
Samengevat.
Je kan rustig ademhalen. Je bent namelijk helemaal vrij om je doelstellingen te richten op de onderwerpen die jij wilt. Hierdoor kan je elk niveau behalen ongeacht de hoeveelheid uitstoot of hoe goed je al bezig bent. Het gaat namelijk om significatie. Er zijn wel een paar criteria waar ze aan moeten voldoen, maar deze zijn meer gericht op het meten en bewijzen van de doelstelling.
Heb je hulp nodig bij het opstellen van een doelstelling voor je organisatie? Wij helpen je graag verder met het behalen van de CO2-Prestatieladder. Ben je werkzaam voor een bedrijf klik dan hier of voor een gemeente klik dan hier.