Wat zijn de reductiedoelstellingen van de CO2-Prestatieladder?
Wat als je de jaardoelstellingen van de CO2-Prestatieladder niet haalt?
In dit artikel gaan we het hebben over de welbekende CO2-Prestatieladder niveau 5B eis… Ofwel: Gij zult de doelstellingen behalen!
Een eis die, als je hem letterlijk neemt, je nogal af kan schrikken. Daarom is het niet zo gek dat hier veel vragen over zijn. Moet je echt aantonen dat je je doelstellingen behaalt? En wat gebeurt er als je ze niet behaald? Krijg je dan geen punten voor deze eis en moet je certificaat van de muur?
We zullen het meteen verklappen. Het ligt een stukje genuanceerder. Pfieuw! Het gaat meer om je maatregelen, je inspanningsverplichting dus, dan je doelstellingen. Dat wil niet zeggen dat het niet uitmaakt als je de doelstellingen niet behaald. Maar het wil wel zeggen dat je de focus met name moet hebben op je maatregelen en het bijsturen daarvan.
Wat bedoelen we daarmee precies?
Stel je hebt een initiële CO2-Prestatieladder niveau 5 audit. Daar laat je een plan van aanpak zien voor het komende jaar. Stel jouw doelstelling is 10% CO2-reductie en daarvoor heb je 10 maatregelen opgesteld. De auditor is dan veel meer geïnteresseerd in die 10 maatregelen, dan in die 10%.
Wat houdt dat in? Stel je hebt je doelstelling niet behaald, maar je hebt wel al je maatregelen toegepast. Dan is er een grote kans dat de auditor je gewoon genoeg punten geeft zodat het CO2-Prestatieladder certificaat aan de muur mag blijven hangen. De auditor ziet dat je alles hebt geprobeerd, maar je doel niet hebt gehaald. Dan moet je wel gaan bijsturen en volgend jaar nog harder je best doen, maar je wordt er niet meteen keihard op afgerekend.
Tip tussendoor:
Zorg dat je niet bij de audit pas de conclusie trekt dat je de doelstelling niet hebt behaald. Als je er dan pas achter komt is dat namelijk bijzonder slechte timing. Dus zorg dat je de auditor kan laten zien dat je maatregelen van vorig jaar zijn goedgekeurd. Dat je vervolgens bewijslast hebt dat je alles hebt uitgevoerd én dat sinds de laatste rapportage wel voortgang is geboekt.
Mocht je ondanks dit alles toch zien dat je CO2-uitstoot alleen maar meer wordt, wees dan goed voorbereidt. Zorg voor een plan van aanpak, corrigerende maatregelen en een lijst met actiehouders zodat je kan zien waar je het komende half jaar mee aan de slag gaat. Als je dat doet, dan schieten de tranen in de ogen van de auditor en zal hij je vast de punten gunnen.
In de praktijk:
Het maakt in de praktijk niet zoveel uit of je nu CO2-Prestatieladder niveau 3, 4 of 5 hebt. Ja, de CO2-Prestatieladder 5B eis is natuurlijk alleen voor CO2-Prestatieladder niveau 5 echt van toepassing. De auditor wil in de controle bij CO2-Prestatieladder niveau 3 of 4 ook in een plan van aanpak zien dat jij je maatregelen hebt uitgevoerd. Er is geen excuus dat je van die 10 maatregelen er maar 2 hebt uitgevoerd. Er is wel een excuus als jij ze alle 10 hebt uitgevoerd, maar je doelstelling toch niet hebt kunnen behalen.
Dus twee belangrijke inzichten: Focus je op je plan van aanpak en voer je maatregelen uit. En houdt ze vervolgens bij en meet. Mocht je je doelstelling niet behalen is dat niet erg, maar zorg er wel voor dat je bijstuurt.
Wil jij goed voorbereid zijn op de audit met haalbare reductiedoelstellingen? Wij helpen je graag verder met het behalen van de CO2-Prestatieladder. Ben je werkzaam voor een bedrijf klik dan hier of voor een gemeente klik dan hier.
https://youtu.be/3qvt6vwEDWQ