The Dutch Weed Burger

Mark Kulsdom, oprichter van The Dutch Weed Burger geeft aan het advies van VVD-kamerlid Lodders op te zullen volgen door de ‘vegaworst-kwestie’ met minister Schippers van Volksgezondheid te bespreken, tijdens de nationale voedseltop in Den Haag, eind deze maand.

De oprichter van The Dutch Weed Burger reageert op het bericht van VVD-kamerlid Lodders die via het platform van de NOS aangeeft dat hij benamingen als vegetarische worst, gehakt en schnitzels misleidend vindt. “De transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten staat hoog op de agenda bij de Nationale Voedseltop”, aldus Kulsdom die met zijn eigen bedrijf en de betrokken keten de nieuwe plantaardige eiwitbron ‘zeewier’ aan de voedselketen heeft toegevoegd.

Kulsdom vind het artikel met de uitspraken van de VVD’er getuigen van een schaamteloos en middeleeuws staaltje doen-wat-de-vlees-lobby-zegt. “De wereldwijde vleesindustrie, met al z’n schandalen, verspilling en ellende vormt een acute bedreiging voor de gezondheid van belangrijke ecosystemen op deze planeet. Dat Lodders op deze doorzichtige manier voor de vleesbedrijven in de bres springt is dan ook echt niet meer van deze tijd.”

Volgens Kulsdom geven de uitspraken van Lodders echter ook aan dat de vleesindustrie op zijn rug ligt en in paniek zijn geraakt door de hoge omzetten die producenten van vegetarische producten in 2016 hebben gehaald. De plantaardige snack-industrie zit namelijk in de lift. Terwijl slachthuizen en vleesverwerkers het in Nederland moeilijk hebben, bouwen de producenten van vegetarische merken er juist productieruimtes bij. Fabrikanten van vlees zouden hun producten, dan ook niet langer alleen als vlees mogen aanduiden. Kulsdom vind benamingen als worst, gehakt en schnitzels minstens zo misleidend.

“Als er worstenbroodje staat, aldus Kulsdom, dan moet je de consument er ook bij vertellen dat het eigenlijk gemalen kadavers van vroegtijdig en door mensenhanden gestorven levende, gewervelde organismen in de kind-fase zijn met een kloppend hart en een functionerend brein, die op een onvrijwillige, beangstigende en stressvolle manier gedwongen ter dood zijn gebracht, niet altijd zonder pijnlijke doodsstrijd.”

“De vleesindustrie zou sowieso beter moeten weten dan door op deze manier te reageren. De laatste x dat ze zoiets probeerden kregen ze een klap op de neus van de vegetarische slager die hun gehakt, omdoopte tot gehackt!” Als de VVD de vrije markt filosofie onderschrijven, zoals ze al jaren pretenderen, dan moeten ze deze kwestie ook overlaten aan de marktpartijen en geen regelgeving nastreven die de vrije marktwerking belemmerd!”

Door deze uitspraken van Lodder keert de VVD de rug toe naar een van de snelst groeiende sectoren van Nederland, die niet alleen economisch steeds succesvoller worden, maar ook een oplossing bieden voor de grote problemen die de vleesindustrie heeft gecreëerd.

Reactie plaatsen