Alle geheimen van een plantaardig dieet onthuld – Jurriaan & Sandra (WUR)

Alle geheimen van een plantaardig dieet onthuld – Jurriaan & Sandra (WUR)

‘Hoe zou de wereld eruitzien als iedereen plantaardig zou eten?’ was een van de vragen in de aflevering van deze week. Sandra en Jurriaan, twee wetenschappers op het gebied van plantaardig eten waren bij ons in de studio. Zij kwamen ons meer vertellen over de voordelen van een volledig plantaardig dieet. Want wat veroorzaakt nou vaak de weerstand tegen plantaardig eten bij veel mensen? En hoe kan je deze weerstand bij mensen wegnemen? Dit en meer in aflevering 33!

Toch nog dat kleine beetje motivatie nodig om de stap naar een vegetarisch of zelfs veganistische levensstijl te zetten? Dan zijn deze drie tips voor jou!

Koek en ei-vervanger

Zoals veel mensen weten komt er bij het proces van het maken van vleesproducten ontzettend veel dierenleed kijken. Maar wat veel mensen niet weten is dat in veel meer producten dierenleed verborgen zit. Denk bijvoorbeeld aan biologische eieren of melk. Ondanks dat dit biologische label zekerheid zou moeten geven over het welzijn van de dieren, worden door meer dan 200 boeren de regels rondom dierenwelzijn, milieu en medicijngebruik overtreden. Zo gezellig is dat gekookte eitje op de ontbijttafel dus niet geproduceerd.

Water te kort

Wist je dat er voor het maken van één rundvlees hamburger zo’n 2350 liter water nodig is? De dieren moeten drinken, het veevoer moet kunnen groeien, de stallen en het slachthuis moet onderhouden worden en het vlees moet koel gehouden worden. In tegenstelling tot een soja burger is dit ontzettend veel. Daarvoor heb je namelijk maar 158 liter water nodig. ‘Nou en, water is er toch genoeg?’ Helaas is dit niet het geval. In één derde van de wereld is nu al te weinig water, en als we zo doorgaan wordt verwacht dat dit in 2025 veranderd naar twee derde.

Gezondere levensstijl

Maar krijg je dan wel alle voedingstoffen binnen als je stopt met dierlijke producten eten? Jazeker! Een uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon biedt alle voedingsstoffen om gezond te leven. Het kan zelfs de kans op hart- en vaatziekten, kanker en andere ziekten verkleinen. Minder cholesterol en verzadigde vetten is ontzettend goed voor je! Het is niet voor niets dat steeds meer topsporters voor het vegan leven kiezen. Volgens topsporter Carl Lewis heeft het in 1991 zelfs voor zijn beste seizoen ooit gezorgd!


De Duurzame Podcast - #33 - Sandra en Jurriaan - Spotify


 

De Duurzame Podcast - #33 - Sandra en Jurriaan - YouTube
Reactie plaatsen