DDP51 – Diet Groothuis (Het Groene Poetsboekje) - Met welke drie ingrediënten kun je alles schoonmaken?

DDP51 – Diet Groothuis (Het Groene Poetsboekje) - Met welke drie ingrediënten kun je alles schoonmaken?

Wist je dat? Het combineren van chloor- en ammoniak houdende schoonmaakmiddelen kan leiden tot giftige dampen. Sommige mensen denken dat het combineren zorgt voor een beter resultaat, dit is absoluut niet het geval. Het kan zelfs leiden tot ernstige gezondheidsschade!

Sommige schoonmaakmiddelen zijn niet alleen belastend voor de mens, maar ook voor het milieu. Het gaat dan om zogenaamde oude stoffen die we liever niet meer gebruiken, bijvoorbeeld chloorhoudende reinigingsproducten, fosfaat houdende producten en producten met ammoniak.

Misschien denk je nu bij jezelf: Hoe kan ik dan wel duurzaam schoonmaken? Hier zijn 3 tips:

1. Over doseer niet (Reduce)

Overdosering is een belangrijke bron van milieubelasting. Veel mensen denken dat meer middel een beter schoonmaakresultaat oplevert, dat is niet zo. Gebruik daarom minder schoonmaakmiddel, dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens voordeliger. Neem ook de tijd om het schoonmaakmiddel te laten werken, dit levert vaak een beter resultaat op.

2. Koop navulverpakkingen (Reuse)

Navulverpakkingen zijn verkrijgbaar voor zowel was- als reinigingsmiddelen. Het belangrijkste voordeel is dat ze bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid afval. Bovendien kan het transport van deze producten efficiënter worden gemaakt, omdat er minder grote verpakkingen nodig zijn bij navulverpakkingen. Een goed voorbeeld hiervan is een navulzak voor zeep.

3. Weggooien van verpakkingen en restanten (Recycle)

Als je oude verpakkingen en restanten van schoonmaken op de juiste manier weggooit, kun je gemakkelijk een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Door ervoor te zorgen dat verpakkingen bij de juiste afvalstapel terechtkomen, kunnen ze beter verwerkt en vaak ook gerecycled worden. Het is daarom belangrijk om kartonnen verpakkingen bij het oud papier te doen en kunststofflessen in de daarvoor bestemde containers of speciale ophaalzak te plaatsen. Op deze manier draag je bij aan het verminderen van afval en het behoud van het milieu.

Meer weten over duurzaam schoonmaken?

Deze week is schrijfster van Het Groene Poetsboekje, Diet Groothuis te gast. Zij vertelt Thijs en Jauke hoe je op een makkelijke, leuke, goedkope en bovendien duurzame manier schoon kan maken. Benieuwd? 

Luister dan nu naar aflevering 51 van De Duurzame Podcast!

De Duurzame Podcast - #51 -  Diet Groothuis - Spotify

De Duurzame Podcast - #51 -  Diet Groothuis - Youtube


Reactie plaatsen