DDP41 – De verborgen impact van ICT - Martijn van Engelen (SNEW)

DDP41 – De verborgen impact van ICT - Martijn van Engelen (SNEW)

Wist jij dat Amazon wekelijks zo’n 130.000 nieuwe producten vernietigd? Dit zijn jaarlijks zo’n 6 miljoen ongebruikte producten die op de afvalberg belanden. Helaas gebeurt dit niet alleen bij Amazon. Talloze aantallen aan nieuwe producten worden dagelijks afgedankt omdat het vaak te veel gedoe is om het opnieuw in te pakken of om een klein gebrek te repareren. We hebben 3 feitjes die jij waarschijnlijk nog niet wist over de effecten van grootschalige vernietiging op een rijtje gezet!

 

Afvalprobleem 

Al een tijdje is de tweede kamer bezig om het afvalprobleem dat wordt veroorzaakt door grootschalige vernietiging aan te pakken. Want alle producten die niet worden verkocht, worden in plaats van gedoneerd of gerecycled gewoon vernietigd. Maar dit kan toch beter?

 

Grote gevolgen 

De afvalproductie groeit sneller dan de wereldbevolking en als we nu niets doen dan zal de afvalberg in 2050 zo’n 70% groter zijn dan nu. Bizar toch?! En die afvalberg is niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor onze gezondheid. In ontwikkelingslanden zorgt al dat giftige afval voor beschadiging aan de hersenen en heeft op de lange termijn ernstige gevolgen voor de gezondheid.


Een berg aan afval maar ook aan mogelijkheden

Natuurlijk kan die afvalberg niet in één keer opgeruimd worden. Maar alle kleine beetjes helpen. Zo kan je in je dagelijks leven al heel veel kleine dingen doen waardoor jouw persoonlijke afvalberg krimpt. Koop bijvoorbeeld geen plastic tasjes meer, maar neem je eigen tas mee naar de winkel. Zorg voor een nee/ja- of nee/nee sticker op de brievenbus, dit scheelt heel veel reclamedrukwerk. En gebruik vanaf nu alleen nog maar herbruikbare bekers.

Afgedankte elektronische apparatuur is de snelst groeiende categorie afval in de EU. En dit probleem is waarschijnlijk nog groter dan we denken. In de nieuwe podcast aflevering komt Martijn van Engelen, oprichter van Snew, langs om over dit probleem én de oplossing daarvan te praten. Benieuwd naar dit verhaal? Aflevering 41 staat voor je klaar!


De Duurzame Podcast - #41 -  Martijn van Engelen - Spotify

  

De Duurzame Podcast - #41 -  Martijn van Engelen - YouTube 


Reactie plaatsen