DDP55 – Wat is de grootste bedreiging voor het klimaat? - Manu Busschots (Deep Change Academy)

DDP55 – Wat is de grootste bedreiging voor het klimaat? - Manu Busschots (Deep Change Academy)

De Duurzame Podcast - #55 -  Manu Busschots  - Youtube


Wist je dat? Nederland op dit moment niet op koers ligt haar eigen klimaatdoelen te halen. In 2030 moet de broeikasgasuitstoot ten opzichte van 1990 met 55 procent verlaagd zijn. Minister Rob Jetten erkent dat hiervoor strengere maatregelen nodig zijn, want met het huidige beleid haalt Nederland nog maar 39 tot 50 procent vermindering. Dit is niet makkelijk, gezien de onenigheid over bijvoorbeeld een vleesbelasting of meer belasting voor grote bedrijven.


No pain, no gain

Onderzoekers zeggen: “No pain, no gain”, strenge maatregelen zijn onvermijdbaar. Een eerste inschatting toont dat de maatregelen samen zo’n 7 miljard euro aan ‘aanpassingskosten’ zouden betekenen voor burgers en bedrijven.


Maatregelen

Meer belasting op gas en minder op elektriciteit, het verkleinen van de veestapel, een vlees- en zuivelbelasting en duurdere tickets voor lange-afstandsvluchten. Dit is slechts een greep uit de maatregelen die de Nederlandse overheid kan treffen om haar eigen klimaatdoelen te halen. Als deze maatregelen worden ingevoerd, zullen producten en diensten – van voedsel tot energie tot bijvoorbeeld autorijden – duurder worden voor burgers en bedrijven.


Volgens oprichter van Deep Change Academy, Manu Busschots, is de grootste bedreiging voor het klimaat niet een gebrek aan geld of techniek, maar een gebrek aan lef, leiderschap en verbeeldingskracht.

Hij is deze week te gast en vertelt Thijs en Milou onder andere hoe jij nog meer impact kan maken op het gebied van milieu en of er in jouw denken of doen misschien nog een knelpunt is.

Kom erachter in aflevering 55 van De Duurzame Podcast!

De Duurzame Podcast - #55 -  Manu Busschots  - Spotify

  

Reactie plaatsen