DDP52 - Sven Pluut (ZonnepanelenDelen) - Koop zonnepanelen zonder dak

DDP52 - Sven Pluut (ZonnepanelenDelen) - Koop zonnepanelen zonder dak

Wist je dat? Nederland en Duitsland vrijwel volledig afhankelijk zijn van China bij de productie van zonnepanelen. Duurzaamheidsexperts waarschuwen voor de risico’s. ,,Als er een conflict met China uitbreekt, zoals met Rusland, is de energietransitie in Nederland en Europa ten dode opgeschreven’’ zegt Volker Quaschning, hoogleraar Hernieuwbare Energie.

De Chinezen produceren wereldwijd 99 procent van alle onderdelen van zonnecellen, zoals siliciumschijven. ,,In Europa zijn er alleen nog kleine zonnefabrieken en veel knowhow is zo goed als verdwenen’’, concludeert Quaschning.

Zonne-energie speelt een essentiële rol in de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.

Zonne-energie

Het opwekken van elektriciteit uit zonne-energie heeft vele voordelen: het is stil, produceert geen afval en stoot geen schadelijke stoffen zoals CO₂ uit. Bovendien verbruikt je niks, het fijne aan de zon is dat hij (voorlopig) niet opraakt. Het is geweldig dat we een manier hebben gevonden om zonne-energie om te zetten in elektriciteit en dit is een ontwikkeling die we moeten koesteren. Alleen de productie van zonnepanelen die nodig zijn voor het opwekken van zonne-energie kost energie. 

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt het broeikasgas CO2 vrij. Dat is slecht voor het klimaat. In 2050 moet het energiesysteem CO2-vrij zijn. Daarom is de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame en zonne-energie essentieel.

Deze week is Sven Pluut, founder van ZonnepanelenDelen te gast. Hij vertelt Thijs en Jauke onder andere: Hoe iedereen deel kan nemen aan de energie transitie met zonnepanelen, ook zonder dak.

Kom erachter in aflevering 52 van De Duurzame Podcast!

De Duurzame Podcast - #52 -  Sven Pluut - Spotify


De Duurzame Podcast - #52 -  Sven Pluut - YoutubeReactie plaatsen