DDP63 – Bomen in steden redden levens – Rob Hollemans (BomenCampus)

DDP63 – Bomen in steden redden levens – Rob Hollemans (BomenCampus)

De Duurzame Podcast - #63 - Rob Hollemans - Youtube

Benieuwd naar een impact volle baan en de functies van bomen in de stad? Deze week is Rob Hollemans, directeur van BomenCampus te gast in de Duurzame Podcast. In deze nieuwe aflevering neem je samen met Thijs en Ivar een uniek kijkje in het leven van een boominspecteur.

Wist je namelijk dat? Bomen in 2015 het leven van meer dan 2.500 Europese stadsbewoners hadden kunnen redden.

Hitte-eilandeffect

Misschien vraag je je af: hoe dan? Nou door temperatuur! Want als de temperatuur lang boven de 25 graden Celsius blijft, is dat voor veel mensen te warm. Sterker nog, dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid.

De temperatuur in steden is vaak hoger dan op het platteland, vanwege factoren zoals gebrek aan begroeiing, hogere bevolkingsdichtheid en het vermogen van stedelijke infrastructuur om meer warmte vast te houden. Dit wordt het hitte-eilandeffect genoemd.

6.700 sterfgevallen

In een recente studie, gepubliceerd in The Lancet, hebben onderzoekers specifiek gekeken naar voortijdige sterfgevallen als gevolg van hogere temperaturen in steden. Het onderzoeksteam analyseerde gegevens van 93 Europese steden, met een totaal van 57 miljoen inwoners, gedurende de periode van juni tot augustus 2015. Ze vergeleken de sterftecijfers met de dagelijkse gemiddelde temperaturen in de steden en onderzochten hoeveel mensen waren overleden als gevolg van extreme hitte. Steden zijn gemiddeld 1,5 graden Celsius warmer dan het platteland, met uitschieters zoals Cluj-Napoca waar het verschil zelfs 4,1 graden Celsius is. Dit leidt tot ongeveer 6.700 voortijdige sterfgevallen in Europese steden tijdens de zomer, wat neerkomt op 4% van de zomersterfte. Het hitte-eilandeffect veroorzaakt dus aanzienlijke oversterfte in steden.

Daarnaast keken de onderzoekers naar het aantal sterfgevallen dat voorkomen had kunnen worden door simpelweg meer groen, zoals bomen, in de stad te planten.

Groen in de stad

Uit een onderzoek is gebleken dat meer groen (zoals bomen) in steden zou hebben geleid tot het voorkomen van meer dan 2.500 sterfgevallen in Europese steden. Het planten van bomen kan namelijk helpen om de gemiddelde stadstemperatuur met 0,4 graden Celsius te verlagen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde boomdekking in Europese steden 14,9 procent. Als dit zou worden verhoogd tot 30 procent, zou dit een derde van de voortijdige sterfgevallen kunnen voorkomen.

De resultaten benadrukken de aanzienlijke voordelen van stadsbomen voor zowel de volksgezondheid als het milieu. Met name steden in Zuid- en Oost-Europa, waar de sterftecijfers door extreme hitte het hoogst zijn, zouden serieus moeten overwegen om meer bomen te planten. Dit zou kunnen helpen om de gevolgen van hoge temperaturen te verminderen.

BomenCampus traineeship

Het belang van bomen in stedelijke omgeving is duidelijk, maar hoe maak jij nu het verschil?

BomenCampus is de ideale plek om jou te laten uitgroeien tot een boomexpert van de toekomst. Of je nu geïnteresseerd bent in boombeheer, onderzoek, inspectie of onderhoud, hier krijg je de kans om je kennis, tools en vaardigheden te ontwikkelen voor het creëren van een groene en gezonde leefomgeving.

Het traineeship begint met vijf intensieve opleidingsmaanden, gevolgd door een periode van twintig maanden waarin je als aankomend boomexpert aan de slag gaat bij één van de geselecteerde leerwerkbedrijven. Je werkt aan diverse projecten, waarbij je telkens nieuwe uitdagingen tegenkomt. Daarnaast ontvang je om de twee weken een trainings- en opleidingsdag van BomenCampus.

Tijdens het traineeship werk je direct mee aan boeiende boomgerelateerde opdrachten, krijg je een salaris en leg je een solide basis voor je toekomstige carrière als inspecteur, adviseur of boombeheerder.

Meer weten over BomenCampus of de impact van bomen in de stad? Check dan nu aflevering 63 van De Duurzame Podcast!

De Duurzame Podcast - #63 - Rob Hollemans - Spotify

  

Reactie plaatsen