Hoe ziet een stage bij De Duurzame Adviseurs eruit? - Cas Steenbergen

Hoe ziet een stage bij De Duurzame Adviseurs eruit? - Cas Steenbergen

Mijn naam is Cas en ik bevind mij in de laatste maand van mijn stage bij De Duurzame Adviseurs. Dit is het laatste onderdeel van mijn studie aan de Universiteit van Wageningen, MSc Environmental Economics. Tijdens mijn opleiding wist ik zeker dat ik een consultancy stage wilde combineren met verduurzaming van de industrie, data en vooral veel praktijkwerkzaamheden in plaats van theorie. Zo ben ik uitgekomen bij De Duurzame Adviseurs, die aan al deze eisen voldeed, wat ook nog eens een tof en gezellig team bleek te zijn!

Een stage bij De Duurzame Adviseurs betekent voor mij tijdsmanagement, consultancy, gepassioneerde collega’s, veel verantwoordelijkheden, een kijkje nemen achter de schermen bij verschillende soorten organisaties, mogelijkheden om processen te verbeteren, mogelijkheid om door te groeien als consultancy professional en als belangrijkste: fun creëren met duurzaamheid! Oftewel, er valt veel te leren waardoor je jezelf op verschillende fronten ontwikkelt op de punten waar jij de aandacht op wil leggen.

Proces

Tijdens mijn stage bij De Duurzame Adviseurs doorliep ik verschillende fases. De eerste fase is de kennismaking om te kijken of je binnen het plaatje van De Duurzame Adviseurs past. Heb je een passie voor duurzaamheid, vind je het leuk om bij verschillende bedrijven duurzaamheid te laten leven en weet je hoe je mensen kunt motiveren en enthousiasmeren? Dan ben je al een goed eindje op weg.

Natuurlijk gaat zo’n kennismaking verder dan zakelijke verhoudingen, dus je collega’s persoonlijker leren kennen staat dan ook centraal. Het team van De Duurzame Adviseurs bestaat uit een enthousiaste groep jonge gepassioneerde duurzaamheidsgoeroes. Naast duurzaamheid staat ook vitaliteit centraal waardoor er veel sportieve activiteiten plaatsvinden met collega’s, erg gezellig en leuk om elkaar zo beter te leren kennen.

Naast sportieve uitjes zijn er ook andere activiteiten zoals Wipe-outs, etentjes, escape rooms, studiedagen en meer! Zie jij jezelf hier wel tussen staan? Dan pas jij waarschijnlijk ook in het team van De Duurzame Adviseurs.

De Duurzame Adviseurs is dus geen standaard zakelijk kantoor, maar onderscheid zich door het jonge en duurzaamlustige karakter. Naast alle uitjes wordt er hard gewerkt aan dossiers van klanten, met de focus op data, drive en actie om Nederland actief te verduurzamen. Omdat de werkzaamheden geen enkele dag hetzelfde zijn, deel ik hieronder hoe een werkdag er voor mij uit heeft gezien.

Hoe ziet je werkdag er uit als stagiair?

Mijn werkdag start in het openbaar vervoer om naar het kantoor te reizen. Vanaf het station Amersfoort is De Duurzame Adviseurs goed per bus bereikbaar, maar ik nam altijd de duurzame optie, de OV-fiets, omdat je dan mobieler en sneller bent. Eenmaal aangekomen op het kantoor sprak ik mijn collega’s en deelde we ervaringen van klanten/projecten en de nodige weekendupdates met een kop koffie.

Deze ochtend stond er een expertsessie op de planning waarbij een externe specialist een inspiratiesessie heeft gegeven over duurzame gedragsverandering binnen organisaties, erg interessant! Daarom werd er na afronding van de sessie met collega’s nagepraat over hoe we onderdelen van deze sessie kunnen toepassen in de eigen trajecten.

Na de sessie ging ik tot de lunch nog even aan de slag met eigen projectdossiers. Ik was bezig met het opstellen van een CO2 footprint, waarvoor ik de benodigde data net had ontvangen van mijn klant. Toen ik dit had afgerond gingen we een broodje halen voor de lunch.

Na de lunch had ik een afspraak staan met een Gemeente en mijn stagebegeleider om samen te brainstormen over maatregelen die genomen kunnen worden om te verduurzamen. Hiervoor konden we de opgedane inzichten van de ochtendsessie direct toepassen. Na afronding van de meeting stelde ik de rapportage op en begon de laatste meeting met een andere klant om het projectdossier te bespreken voor de aankomende audit.

Om 16:30 was het tijd om met de collega’s onder elkaar te gaan paddelenin Amersfoort. Zo is iedereen sportief uitgedaagd, leer je je collega’s beter kennen en zit je workout aan het einde van de werkdag er al op!

Afwisseling en persoonlijke groei

Geen enkele dag is hetzelfde en de onderwerpen waar je je mee bezig houdt zijn heel divers. Zo is er tijd voor kennisontwikkeling, sociale ontwikkeling en het uitvoeren van taken die horen bij het opstellen van klantendossiers. Daarnaast kom je veel in aanraking met klanten, wat het extra leuk maakt.

Wat deze stage voor mij uniek heeft gemaakt is het feit dat De Duurzame Adviseurs je vrij laat in hoe snel je projecten en activiteiten kunt oppakken. Hierin maak je zelf de keuze hoe jouw leertraject eruitziet en hoe je dit vormgeeft in jouw stage. Daarnaast, door met verschillende bedrijven in aanraking te komen leer je vanuit verschillende invalshoeken hoe organisaties te werk gaan. Dit zijn allemaal onderdelen die je meeneemt in jouw leertraject en in je gehele loopbaan kunt toepassen. De Duurzame Adviseurs houden van het nemen van initiatief vanuit de stagiaire en staan voor nagenoeg alles open. Niks is te gek.

Kortom, bij deze stage heb je de mogelijkheid om in een jong en gezellig bedrijf jezelf te ontwikkelen als duurzaamheidsadviseur. De balans tussen werken, vitaliteit en gezelligheid maakt dat de weken snel, maar met een goed gevoel, voorbijgaan.


Wil je na het lezen van deze blog graag stage lopen bij De Duurzame Adviseurs? Er staan nog vacatures open voor september! Lees meer via deze pagina!
Reactie plaatsen