De CO2-Prestatieladder en jouw ambitieniveau. Wat houdt het in?

Rijkswaterstaat heeft ambitieniveau in het leven geroepen. Rijkswaterstaat is de eerste grote opdrachtgever die na ProRail de CO2-Prestatieladder ook heeft toegepast in haar aanbestedingen. Echter passen zij de CO2-Prestatieladder net iets anders toe. Wil je weten waarom en wat de verschillende soorten aanbestedingen zijn?Wat houdt dit ambitieniveau precies in?

Ambitieniveau houdt in dat je je mag inschrijven op elk willekeurig niveau. Je kan je bijvoorbeeld inschrijven op CO2-Prestatieladder niveau 5. Ook al heb je dit niveau en het CO2 bewust certificaat niet. Vervolgens krijg je hier ook het volledige gunningsvoordeel. Je krijgt ‘gewoon’ het 5 procent gunningsvoordeel dat hierbij hoort. Als je de klus niet gegund krijgt is er niks aan de hand. Krijg je de klus wel gegund, dan moet je aan de slag. Je hebt vervolgens 12 maanden de tijd om niveau 5 van de CO2-Prestatieladder te behalen. (Let op: Bij sommige aanbestedingen moet je dit na 6 maanden al aan kunnen tonen.) Lukt je dit niet, dan krijg je een boete van 1,5 keer het gunningsvoordeel.


Rijkswaterstaat wilt hiermee iedereen een kans geven om aan de slag te gaan met CO2-reductie. Ook als je nog niet heel ambitieus bent. Nu heb je de mogelijkheid om je ambitie hoog in te zetten. Vervolgens moet je hard aan de slag met een CO2-reductie proces. Als je de aanbesteding krijgt natuurlijk.Hoe werkt de bewijslast?

De meeste bedrijven halen het certificaat. Dit raden wij ook aan. Ga met alle eisen aan de slag en laat een certificerende instelling langskomen. Zorg ervoor dat je daadwerkelijk niveau 5 behaalt. Je kan ervoor kiezen om het certificaat niet te behalen.


Je kan je opdrachtgever vragen om langs te komen. Vervolgens moet je aantonen dat jij aan alle eisen voldoet. Ook al heb je het niveau 5 CO2-Prestatieladder certificaat niet. De opdrachtgever controleert of je aan alle eisen voldoet. Wij raden dit uiteraard af! Dit kost meer tijd. Daarnaast geeft een certificaat garantie dat je het gehaald hebt.Wanneer moet je voldoen aan je ambitieniveau?

Zoals al eerder vermeld hanteren opdrachtgevers verschillende termijnen. Vaak is dit 12 maanden. Het kan echter ook 6 maanden zijn. Ook zijn er opdrachtgevers die aangeven dat zodra het project voor 80% voltooid is, je op dat moment moet kunnen laten zien dat je aan je ambitieniveau voldoet. Een tip van ons is om je op niveau 5 in te schrijven als je 12 maanden de tijd hebt. Het behalen van niveau 5 certificaat is binnen een jaar te doen en de kosten om je te laten certificeren is aanzienlijk minder dan het fictieve gunningsvoordeel dat je kan behalen!Kom je een aanbesteding tegen en weet je niet precies wat voor vervolg stappen je kunt ondernemen? Wij helpen je graag verder in dit proces. Ben je werkzaam voor een bedrijf klik dan hier of voor een gemeente klik dan hier.

https://youtu.be/5xpJ4dZpIlk
Reactie plaatsen