Page content

Wat is het verschil tussen kleine, middelgrote en grote bedrijven?

De CO2-Prestatieladder is erg vriendelijk voor bedrijven die niet enorm groot zijn. Ben je niet enorm groot? Dan zijn niet alle eisen voor jou van toepassing!

Wij horen vaak dat bedrijven bang zijn om naar niveau 5 te gaan. Ze zijn namelijk bang dat dit inhoudt je volledige ketenanalyses moet maken. Of dat je dingen aan je toeleveranciers moet vragen. Ben jij hier ook bang voor? Wees gerust! Kijk of lees snel verder want als je een klein bedrijf bent vervallen heel veel eisen.

De sprong van 3 naar 5

Wil je als klein bedrijf de sprong van niveau 3 naar niveau 5 maken? Hier is vaak niet meer voor nodig dan een ketenanalyse. Het enige dat je moet doen, is je CO2-footprint opsplitsen in twee delen. Een categorie ‘kantoren’ en een categorie ‘projecten.

Onder kantoren valt het volgende:
– Elektra en gas verbruik van je kantoor
– Woon-, werkverkeer (bijvoorbeeld van leaseauto’s)

Onder projecten valt bijvoorbeeld:
– Diesel van materiaal
– Bedrijfswagens
– Fabriek
– Afvalcentrale

Waar de grenzen liggen

Als je dit hebt gedaan en je constateert dat je uitstoot onder de 500 ton CO2 blijft en je uitstoot van je projecten onder de 2000 ton blijft, ben jij een klein bedrijf. 2000 ton CO2 staat ongeveer gelijk aan 600.000 liter diesel. Zit je onder de 2500 ton bij kantoren en onder de 10.000 ton bij projecten, dan ben je een middelgroot bedrijf. Zit je bij één van de twee eisen hierboven, dan ben je een groot bedrijf.

Wat vervalt er voor een klein bedrijf?
– De helft van eis A4
– De helft van eis A5
– Eis C4 en C5
– Eis D4 en D5

Kortom, voor een klein bedrijf is de stap van niveau 3 naar niveau 5 niet meer dan één ketenanalyse. Daar komt nog wel wat werk voor en wat werk na.

Ben je een middelgroot bedrijf, dan zijn eis A5 en eis C5 voor jou van toepassing.

Wil jij weten onder welke categorie jouw bedrijf valt? Of wil je meer informatie over hoe dit allemaal precies werkt? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder.