CO2-Prestatieladder: Wat zijn de verschillende vormen van aanbesteden?

Er zijn diverse manieren waarop opdrachtgevers de CO2-Prestatieladder inzetten bij aanbestedingen. Dit is niet helemaal zoals de SKAO het zou willen zien. Maar de aanbesteders nemen nu eenmaal de vrijheid te bepalen wat ze zelf willen. Hierdoor komen er veel verschillen voor tussen de wijzen van aanbesteden. Hieronder hebben we de grootste verschillen voor je op een rijtje gezet.



ProRail en aanbestedingen i.c.m. de CO2-Prestatieladder

ProRail werkt met het oorspronkelijke systeem, zij hebben het immers bedacht. Dit betekent dat je op de dag van inschrijven aan moet kunnen tonen dat je het CO2-Prestatieladder certificaat bezit.  Je moet dus al aan de bak nog voor je weet dat de aanbesteding eraan komt. Het fictieve gunningvoordeel dat je krijgt is gelijk aan het niveau van het certificaat dat je hebt. Dus 3% bij CO2-Prestatieladder niveau 3, 4% bij CO2-Prestatieladder niveau 4 en 5% bij CO2-Prestatieladder niveau 5.



Rijkswaterstaat en aanbestedingen i.c.m. de CO2-Prestatieladder

Toen Rijkswaterstaat de CO2-Prestatieladder overnam van ProRail vonden ze de manier van aanbesteden niet correct. Volgens Rijkswaterstaat is dit namelijk indirect in strijd met het Europese Aanbestedingsrecht. Wat bedoelen ze hier mee?


Je mag aannemen dat Nederlandse bedrijven op de hoogte zijn van wat er speelt en daardoor in kunnen spelen op aanbestedingen. Hierdoor kunnen zij op tijd zorgen dat ze het CO2-Prestatieladder certificaat behaald hebben. Van buitenlandse ondernemingen kan je dat niet verwachten, omdat dit systeem bij hun niet bekend is. Hierdoor krijg je een concurrentieverschil tussen de Nederlandse en buitenlandse partijen. Daarom maakt Rijkswaterstaat gebruik van ambitieniveau. Kort gezegd betekent dit dat je na inschrijven nog 12 maanden hebt om het aangegeven niveau te behalen.



Gemeentes en aanbestedingen i.c.m. de CO2-Prestatieladder

De Gemeentes maken over het algemeen gebruik van de Rijkswaterstaat manier van aanbesteden. Vanwege de vrijheid bij aanbesteden, zitten er echter wel wat verschillen tussen. Zo kan het zijn dat je al na 6 maanden na inschrijven het CO2-Prestatieladder certificaat moet kunnen overhandigen. Ook kan het zijn dat de CO2-Prestatieladder wordt gebruikt als selectiecriterium. Je mag dan alleen meedoen in de aanbesteding als je minimaal een bepaald niveau hebt behaald.



Andere aanbesteders en aanbestedingen i.c.m. de CO2-Prestatieladder

Naast al deze versies zijn er nog partijen die een concreet bedrag aan fictief gunningvoordeel geven in plaats van een procentueel bedrag. Ook hierbij zit er weer veel verschil tussen de aanbesteders. Kortom, er zijn veel verschillende manieren van aanbesteden!



Wil je nu ook gebruik maken van een fictief gunningvoordeel in aanbestedingen? Wij helpen je graag verder met het behalen van de CO2-Prestatieladder. Ben je werkzaam voor een bedrijf klik dan hier of voor een gemeente klik dan hier.

https://youtu.be/YGjSuuAiGDk
Reactie plaatsen