ISO 14001 webinar

ISO 14001 webinar

Onderstaand is een samenvatting van een ISO 14001 webinar dat is gegeven op 20-02-2020. Je kunt dit webinar gratis en vrijblijvend terugkijken door jezelf hier aan te melden.

ISO 14001 is een managementsysteem waarmee milieu als vast element van de processen en organisatie gezien wordt. Het doel is om inzichtelijk te krijgen, en vervolgens verbeteren, wat het effect van de organisatie op het milieu is aan de hand van maatregelen en doelstellingen.

Deze norm stelt milieubewustzijn centraal. Dit betekent dat je bij ieder proces in het kader van milieu gaat denken. Je maakt een milieuaspectenanalyse maar kijkt hierbij ook naar de effecten ervan om bewustzijn te creëren. Denk aan inkoop van gerecycled papier, gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk vervangen of het ontwerpen van nieuwe producten die mogelijk gerecycled kunnen worden. We willen ervoor zorgen dat de organisatie steeds minder negatieve impact heeft op het milieu.

Er zijn meer normen die milieu betreffen. Doordat ISO 14001 enorm breed is en wereldwijd wordt gebruikt, ontstaan er ook kleinere normen gericht op bepaalde gebieden. Bijvoorbeeld ISO 50001 die puur gericht is op energiegebied of de CO2-prestatieladder over je CO2-uitstoot. ISO 14001 gaat in op alle milieuaspecten, inclusief gevaarlijke stoffen, afval en energiereductie.

De opzet van de norm is volgens de high level structure. Dit is een vaste structuur van tien hoofdstukken waarmee de implementatie met andere normen makkelijker wordt. Vanaf hoofdstuk vier gaat het managementsysteem spelen. Je brengt de context van je organisatie in kaart: wie ben je, waar ben je goed in, waar moet je rekening mee houden en welke activiteiten heb je binnen je organisatie. Vanuit leiderschap kijk je welke verantwoordelijke rollen er spelen binnen de organisatie.

Vervolgens ga je het plangedeelte in. Er wordt gevraagd om inzicht te krijgen in de milieuaspecten, wet- en regelgeving en doelstellingen om de impact en effecten op het milieu te beperken. Dit doe je door benodigde procedures en instructies op te stellen. Ook het voorbereid zijn op noodsituaties door middel van een noodplan is van belang. Daarnaast zorg je ervoor dat je gedocumenteerde informatie, dus je procedures, instructies en registraties, up-to-date en toegankelijk zijn om het systeem zo goed mogelijk te laten lopen.

Van daaruit gaan we uiteindelijk evalueren via interne audits en prestatiemeters. De prestatiemeters moeten uiteindelijk gekoppeld zijn aan je milieuaspecten. Vanuit daar kijk je naar je vijf grootste risico’s op milieugebied. Hiervoor stel je een aantal KPI’s op en blijf je continu monitoren. Op die manier kun je maatregelen nemen als iets niet goed gaat. Jaarlijks beoordeel je of je voldoet aan wet- en regelgeving, onder andere via de directiebeoordeling. Met alle informatie die daaruit komt, kijk je naar de oorzaak en verbeter je je processen.
Heb jij hulp nodig bij ISO 14001? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag verder, meer informatie over ISO 14001 vind je hier.
Reactie plaatsen