Veiligheidsladder webinar

Veiligheidsladder webinar

Onderstaand is een samenvatting van een veiligheidsladder webinar dat is gegeven op 20-02-2020. Je kunt dit webinar gratis en vrijblijvend terugkijken door jezelf hier aan te melden.

In Nederland vinden per jaar gemiddeld 200.000 ongevallen op de werkplek plaats. Daarvan eindigen 2300 mensen in het ziekenhuis en/of houden ernstig letsel over. In 60 gevallen is de afloop zelfs dodelijk. Om deze cijfers omlaag te krijgen, moet er veiliger gewerkt worden. De Veiligheidsladder is een norm die dit moet bewerkstelligen.

De Veiligheidsladder is een norm die we al een tijdje kennen, maar is in 2019 opnieuw onder de aandacht gekomen. De voornaamste reden hiervoor is dat de Veiligheidsladder vanaf mei/juni 2021 een harde eis zal worden bij aanbestedingen. Wil je als bedrijf meedoen aan aanbestedingen (in de bouw) en deze ook daadwerkelijk winnen? Dan zul je een bepaald niveau van de Veiligheidsladder moeten behalen.

Tot op heden was de VCA de veiligheidsstandaard. Deze is echter onvoldoende gebleken. Voornaamste reden is dat het veel bedrijven het als een simpele checklist zien. Er heerst geen veiligheidscultuur en er wordt geen bewustwording gecreëerd. De Veiligheidsladder draait daarom ook veel meer om bewustwording en een veiligheidscultuur creëren.

De Veiligheidsladder bestaat uit vijf treden. Slechts enkele bedrijven in Nederland zitten momenteel op de onderste trede. Bedrijven die hier wel zitten, geven in feite niet veel om de veiligheid binnen hun bedrijf. Pas als er iets gebeurt ondernemen zij actie. Op de bovenste treden zitten bedrijven die proactief met veiligheid aan de slag gaan of hier zelfs vooruitstrevend in zijn. Vanaf 2021 is trede twee de minimale eis, maar uiteindelijk moeten we allemaal minstens naar trede drie toe.

Leiderschap is een belangrijk onderdeel van een succesvolle implementatie van de Veiligheidsladder. De Veiligheidsladder moet organisatiebreed doorgevoerd worden. Als het niet voldoende van boven wordt gedragen, wordt het dan ook een lastig verhaal. Belangrijk is daarom om bij het management te beginnen. Van daaruit kunnen initiatieven als positieve beloningen en een goede communicatie met alle partners ontstaan.

Een cultuurverandering breng je niet van de één op de andere dag teweeg. Een implementatietijd van 6 tot 9 maanden is voor de Veiligheidsladder dan ook heel normaal. Wil je in juni 2021 klaar zijn voor de nieuwe veiligheidseis in aanbestedingen? Dan zul je dus uiterlijk tegen het eind van de bouwvak van start moeten. Het liefst natuurlijk al eerder. Zaak om dus snel werk te maken van de Veiligheidsladder!

Wil je meer informatie over de Veiligheidsladder of ben je op zoek naar tips en tricks om deze succesvol te implementeren in jouw organisatie? Bekijk dan het webinar op onze website of meld je aan voor ons werksessies.
Heb jij hulp nodig bij het behalen van de Veiligheidsladder? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag verder, meer informatie over Veiligheidsladder vind je hier.
Reactie plaatsen