7 bijzondere voorbeelden van MVO bij grote bedrijven
MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bedrijven die zich niet alleen richten op het maken van winst, maar zich ook bewust zijn van de impact die zij maken op mens en milieu. En daar iets aan doen. Termen als duurzaamheid, circulariteit, social return en goede arbeidsvoorwaarden zijn hierbij belangrijke thema’s.
Maar hoe werkt MVO in de praktijk? Wat zijn voorbeelden van bedrijven die MVO toepassen? Om je een beter beeld te geven, zetten we zeven voorbeelden van grote bedrijven op een rij.
1. NS
Wist je dat al het treinvervoer in Nederland al sinds 2017 volledig CO2-neutraal is? Alle NS-treinen rijden elektrisch en de stroom die gebruikt wordt is 100% afkomstig uit windmolenparken. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld dat al het treinverkeer op windenergie laat rijden.
Daarnaast worden de stations verwarmd met warmte koude opslag installaties, groen gas of groene stroom. En wanneer er bussen ingezet worden, rijden deze op Hydrotreated Vegetable Oil, gemaakt van gebruikt frituurvet en industriële vetten. Ook CO2-neutraal!
2. IKEA
IKEA maakt zich hard voor het milieu. Het bedrijf streeft naar 100% hernieuwbare energie in de gehele operatie. In 2030 wil het bedrijf wereldwijd volledig energieneutraal zijn. Dat doen ze door energiebesparing, zelf groene stroom opwekken, gebruik van duurzame materialen en recycling van afvalstromen.
Ook produceert IKEA duurzame producten en proberen ze hun klanten hierover te informeren. Een sprekend voorbeeld is het iconische IKEA gehaktballetje, dat sinds augustus 2020 niet meer van vlees is, maar volledig plantaardig gemaakt wordt. Ook besteedt IKEA, met de IKEA Foundation, tussen 2018 en 2023 €700 miljoen aan programma’s gerelateerd aan klimaatverandering.
3. Google
Google neemt verantwoordelijkheid voor de vervuiling die zijn bedrijfsvoering met zich meebrengt. Het bedrijf is al sinds 2007 klimaatneutraal en werkt momenteel aan plannen om ook volledig koolstofvrij te worden.
Maar Google steunt ook goede doelen. Zo mogen non-profit organisaties middels het Google Grants-programma elke maand voor $10.000 aan advertenties in Google uitgeven zonder daarvoor een rekening te ontvangen.
4. Patagonia
Kledingmerk Patagonia is één van de beste voorbeelden van bedrijven die MVO toepassen. Duurzaamheid en milieubescherming behoort tot de kernwaarden van de organisatie.
Dat uit zich in initiatieven als Worn Wear (webshop voor tweedehands Patagonia kleding), We The Power (documentaire over het belang van lokale energie-initiatieven) en 1% For The Planet (1% van de omzet wordt geschonken aan milieu-initiatieven).
5. H&M
Ook fast fashion keten H&M zet de laatste jaren mooie stappen op het gebied van MVO. Als consument kun je oude kleding inleveren bij H&M winkels. Per zak kleding krijg je een kortingsbon van 15% voor een artikel naar keuze. Deze oude kleding gebruiken ze vervolgens om nieuwe collecties te produceren. Een mooi circulair initiatief! Voor 2030 wil het bedrijf alleen nog maar gerecyclede of duurzaam geproduceerde materialen gebruiken in haar collecties.
6. Douwe Egberts
Douwe Egberts laat zien dat MVO niet altijd om gigantische bedragen en wereldveranderende initiatieven hoeft te gaan. Denk bijvoorbeeld aan lokale social return initiatieven zoals een gratis barista-opleiding voor werkzoekenden in Nijmegen.
Niet dat het bedrijf verder niets doet hoor. Door middel van verschillende initiatieven zet Douwe Egberts zich ook in om de koffie- en theemarkt duurzamer te maken. Bijvoorbeeld met milieubewuste verpakkingen en het gebruiken van reststromen als brandstof.
7. Tony’s Chocolonely
Nog zo’n mooi merk dat MVO in zijn gehele bedrijfsvoering door voert. Tony’s Chocolonely is hét het boegbeeld voor eerlijke chocolade. Het merk maakt het zijn missie om iedereen duidelijk te maken dat de chocoladewereld nog steeds oneerlijk verdeeld is. Zelfs het product vertelt dit verhaal: de blokjes waar een reep Tony’s uit bestaat zijn ook ‘ongelijk verdeeld’.
Wat kan mijn bedrijf doen?
Misschien vraag je je af wat jouw bedrijf kan doen op het gebied van MVO en duurzaam ondernemen. In het artikel ‘12 duurzaam ondernemen tips voor groot en klein’ doen we alvast een voorzetje.
Wil je écht aan de slag met het verduurzamen van jouw organisatie? Neem dan contact op met De Duurzame Adviseurs. Wij zijn specialist op het gebied van certificeren en rapporteren over CO2 reductie, energiereductie en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Vraag de MVO-scan aan en ontdek welke mogelijkheden er liggen voor jouw organisatie