DDP39 – Pasta gemaakt van groente! - Walter Zantinge (Wholy Greens)
Pasta als oplossing van het voedselverspilling probleem? Ja dat kan echt! Walter Zantinge was deze week bij ons in de studio om de missie van Wholy Greens aan ons uit te leggen. Want heb jij enig idee hoeveel voedsel er per jaar wordt verspild en wat de impact hiervan is op het milieu? Kom erachter in aflevering 39!
Voedselverspilling in euro’s
Wij Nederlanders gooien bij elkaar voor zo’n 2,5 miljard euro per jaar aan voedsel rechtstreeks in de prullenbak. Maar daar blijft het niet bij. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen ook nog eens voor zo’n 2,5 miljard aan voedsel. Groente, fruit, zuivel, brood en aardappelen zijn onze favoriete ‘weggooi groente.’ Daarvan gaat er jaarlijks zo’n 22 kilo weg. Als je thuis wat beter om gaat met je voedsel kan je tot zo’n 120 euro per persoon, per jaar besparen.
De impact van verspilling
Wat maakt het tegengaan van voedselverspilling zo belangrijk? Nou dat zit zo: het produceren van voedsel kost energie, bewerking, transport, verpakking en bereiding. Dit alles bij elkaar vindt de aarde niet heel fijn. Moet je nagaan dat we ook nog eens één derde daarvan weggooien. Al dat water, land, energie en C02 is dan voor niks verspilt. Zonde toch?
Oplossingen genoeg!
Maar dit kan én moet toch beter? Meten is weten als het gaat om bijvoorbeeld pasta. Een maatbeker zorgt ervoor dat dat extra scheutje rijst in het pak blijft en je precies de goede hoeveelheid in je pan gooit. En voordat je een product weggooit omdat de THT-datum op vandaag of gisteren staat. Kijk, ruik of proef eerst even voordat je hem definitief in de prullenbak gooit. Deze datum is namelijk slechts een kwaliteitsgarantie van de producent, het product kan dus vaak nog wel even mee!
De Duurzame Podcast - #39 - Walter Zantinge - Spotify