DDP49 – Duurzaamheid in de zorg – Wouter Hehenkamp (Amsterdam UMC)

DDP49 – Duurzaamheid in de zorg – Wouter Hehenkamp (Amsterdam UMC)

De Duurzame Podcast - #49 -  Wouter Hehenkamp - Youtube

De klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis. Door de opwarming van de aarde vergroten we de kans dat er meer ziektes overleven en zich sneller kunnen verspreiden. Dus hoe meer we vervuilen in de zorg hoe meer zorg er nodig gaat zijn in de toekomst. De zorgsector draagt zo’n 7% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Dat was alleen al in 2021 ongeveer 12 miljard kilogram CO2

Operatiekamers zorgen binnen een ziekenhuis voor de meeste uitstoot, hieronder 3 redenen waarom: 

Eenmalig instrument

Binnen een operatiekamer zijn er ontelbaar veel apparaten en instrumenten te vinden, allemaal met een specifiek doel. Het merendeel van deze instrumenten in de operatiekamer zijn niet herbruikbaar. 

Neem als voorbeeld een Sealing Device, een veelgebruikt instrument wat wordt ingezet om weefsel te verbranden en bloedvaatjes te versmelten. Dit apparaat, wat lijkt op een soort kleine boormachine, wordt met stekker en al na eenmalig gebruik weggegooid. Juist de apparaten met een stekker hebben een grotere footprint dan de losse materialen, waardoor het weggooien van deze instrumenten onnodig veel uitstoot genereerd. 

Schone lucht

Naast de eenmalige instrumenten, hebben operatiekamers ook luchtverversers. Deze luchtverversers pompen schone lucht de kamer in, wat vooral belangrijk is bij operaties met grote kans op infecties. De lucht van een operatiekamer 20 keer per uur verversen, 24 uur per dag, 7 dagen per week, staat gelijk aan 90% van het totale energiegebruik van de operatiekamer en dus ook van een heel groot deel van het ziekenhuis. 

Jasje aan, Jasje uit

Operatie jassen, ook deze zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Elke keer dat een chirurg een jasje aandoet voor een operatie maar even de ruimte verlaat om iets op te zoeken of voor een korte pauze, gaat het jasje uit en wordt er bij terugkomst weer een nieuwe gepakt. Dit heeft vooral te maken met gebruikersgemak. 

Ben je benieuwd hoe veel afval er per operatie verbruikt wordt? Bekijk deze video van kunstenares Maria Koijck. Ze verzamelde al het afval van haar eigen borstamputatie operatie en maakte hier een indrukwekkende video van.


Je weet nu iets meer over de uitstoot van een ziekenhuis, maar hoe verduurzamen we de zorgsector? En wat is eigenlijk de meest duurzame vorm van anticonceptie? 

Je komt er allemaal achter in onze nieuwe aflevering van De Duurzame Podcast, waar Wouter Hehenkamp ons komt vertellen over zijn ervaring als Gynaecoloog bij Amsterdam UMC. Hij heeft het samen met Thijs en Donna over duurzaamheid in de zorg en alles daaromheen.


De Duurzame Podcast - #49 -  Wouter Hehenkamp - Spotify


Reactie plaatsen