Wat is duurzamer? Papieren handdoekjes of een elektrische handdroger?
Veel bedrijven hebben enorme inkoop- en afvalstromen, maar vinden het vaak lastig om te bepalen wat een duurzaam alternatief is. Papieren handdoekjes om je handen mee te drogen, of een elektrische handdroger? Dit maakt vernieuwing en verduurzamen ingewikkeld. De circulaire ketenanalyse geeft je de antwoorden op deze vragen.
Circulair ondernemen, voorbeeld 1: Circulaire schoonmaak
Een klant wilde de schoonmaakdiensten die ze aanbieden verduurzamen. Zelf was deze klant ervan overtuigd dat er al veel milieuvriendelijke stappen waren ondernomen. Circulaire zeep, een doseringssysteem en gerecycled papier. Ze dachten daarom dat er niet zoveel meer te verbeteren was.
Nadat we een analyse hadden gedaan over alle inkoop- en afvalstromen, kwamen we er al snel achter dat er nog genoeg kansen waren. Er wordt op jaarbasis veel ingekocht en weggegooid. Zo worden er per jaar 80.000 schoonmaak handschoenen ingekocht! Om het circulaire gedachtegoed toe te passen, onderzochten we hoe dit aantal verminderd zou kunnen worden. De belangrijkste stap binnen circulariteit is het voorkomen van gebruik, en zo kwamen we bij een herbruikbare schoonmaakhandschoen. Vervolgens is het van belang om een vergelijking van de uitstoot in de hele keten van de reguliere schoonmaakhandschoen en de herbruikbare handschoen te maken. Iets wat circulair is, kan nog steeds een hoge milieu-impact hebben.
De analyse maakte al snel duidelijk dat overstappen naar de herbruikbare handschoen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Nadat ze hier achter kwamen hebben we voor meer producten in de organisatie gekeken hoe de levensduur kan worden verlengd, zoals schoonmaakdoekjes, sponzen en dweilen. Er wordt niet alleen gekeken naar het product (wat moeten we inkopen), maar ook naar het gebruik (hoe kunnen we de levensduur verlengen). Kortom, met een zorgvuldig opgestelde levenscyclusanalyse en het toepassen van circulair denken, is het mogelijk om je organisatie snel te verduurzamen!
Circulair ondernemen, voorbeeld 2: Circulaire keukenkastjes
Een andere klant wilde keukenkastjes hergebruiken. Keukenkastjes van oude keukens zouden verwerkt worden tot spaanplaten voor nieuwe keukenkastjes. Hierdoor zou er een afvalstroom worden benut en een cirkel worden gesloten. Het enige punt was: de plek waar deze kastjes verwerkt konden worden was ver weg, wat veel transport met zich meebrengt. Transport veroorzaakt ook CO2-uitstoot, dus de vraag was of de milieuwinst van het hergebruik zou opwegen tegen de extra uitstoot van het transport.
Om hier goed inzicht in te krijgen, zijn de ketens van de lineaire en circulaire kastjes in kaart gebracht. Voor zowel de eerste levenscyclus als de daarop volgende cycli. De lineaire levenscycli zien er altijd hetzelfde uit, maar de circulaire keukenkastjes stoten na de eerste levenscyclus 18% minder CO2 uit. Dit blijft doortellen bij elke nieuwe levenscyclus. Op de lange termijn betekent dat voor dezelfde ketenuitstoot van 100 lineaire keukens, 122 circulaire keukens zou kunnen bouwen.
Circulaire ketenanalyse: Inzicht in de invloed op het milieu van jouw product of dienst
Het doel van een circulaire ketenanalyse is om alle milieueffecten van de productie en consumptie van producten in kaart te brengen. Het is een techniek om de milieu-impact van producten of diensten te evalueren, door het verrichten van een inventarisatie van in- en output van grondstof- tot afvalfase. Door dit per ketenstap inzichtelijk te maken, is het mogelijk om een productieproces te verbeteren en de druk op het milieu te verlagen. Er komt een duidelijker inzicht in de kosten van de productie en de mogelijkheden om de impact op het milieu te verlagen. Hierbij wordt natuurlijk ook gekeken naar kansen om een lineaire keten circulair te maken.
Wat zijn de voordelen van een circulaire ketenanalyse?
Er zijn meerdere voordelen van een circulaire ketenanalyse. Drie voordelen van een circulaire ketenanalyse zijn:
- Met een circulaire ketenanalyse onderbouw je je keuzes cijfermatig
- Met een circulaire ketenanalyse maak je je circulaire inspanning zichtbaar
- Met een circulaire ketenanalyse ben je koploper op het gebied van circulariteit
Klik hier, als je als bedrijf meer wilt weten over de circulaire ketenanalyse.
Het antwoord op de eerste vraag zijn we je nog verschuldigd. Wat is duurzamer? Papieren handdoekjes of een elektrische handdroger?
Een elektrische handdroger is duurzamer. Je bespaart er wel tot 80% CO2 mee t.o.v. papieren handdoekjes. De CO2-uitstoot van de eenmalige productie van een elektrische handdroger is natuurlijk hoger, maar het gaat makkelijk tien jaar mee. De papieren handdoekjes worden geproduceerd, één keer gebruikt en weggegooid. Veel handdoekjes worden tegenwoordig gerecycled, maar ook dit proces vergt veel energie. Alles bij elkaar ben je milieuvriendelijker met een elektrische handdroger.
(lees hier meer over “Papieren handdoekjes of een elektrische handdroger”)